Tiga tertuduh...

Tiga tertuduh skandal LuxLeaks mula dibicarakan

LUXEMBOURG, 26 April – Tiga orang dibicarakan di Luxembourg hari ini berhubung skandal LuxLeaks yang mendedahkan penipuan cukai yang besar di negara untuk syarikat antarabangsa utama, dengan isu tersebut sedang meningkat selepas pendedahan Kertas Panama baru-baru ini.

Dua orang bekas pekerja di firma perkhidmatan PwC, Antoine Deltour dan Raphael Halet, dan wartawan Edouard Perrin menghadapi dakwaan mengenai kebocoran beribu-ribu dokumen yang mendedahkan skandal tersebut.

Skandal LuxLeaks meletus pada November 2014, mendedahkan urus niaga yang menjimatkan firma termasuk Apple, IKEA dan Pepsi berbilion dolar dalam cukai ketika Presiden Suruhanjaya Eropah Jean-Claude Juncker menjadi perdana menteri Luxembourg.

Urus niaga tersebut muncul selepas beberapa siri saluran berita global memeriksa 28,000 muka surat dokumen yang diperoleh oleh Konsortium Wartawan Siasatan Antarabangsa (ICIJ), mendedahkan penipuan cukai besar-besaran oleh 340 syarikat.

Bekas auditor Deltour dituduh mencuri dokumen daripada pangkalan data firma perakaunan sebelum beliau meletak jawatan pada tahun 2010, mendedahkan rahsia perniagaan, pencabulan rahsia profesional dan pembersihan wang.

Antoine Deltour (kiri) bersama peguamnya William Bourdon (kanan) berbincang di bangunan mahkamah di Luxembourg Kelmarin sebelum perbicaraan dimulakan. – AFP
Antoine Deltour (kiri) bersama peguamnya William Bourdon (kanan) berbincang di bangunan mahkamah di Luxembourg Kelmarin sebelum perbicaraan dimulakan. – AFP

Dokumen berkenaan seterusnya menjadi asas kisah Perrin di stesen TV France 2 pada 2012 tetapi kisah tersebut kekal di bawah radar antarabangsa sehingga pembuangan dokumen LuxLeaks.

Perrin didakwa menjadi subahat dalam kesemua kesalahan, sementara halet, dituduh berada di sebalik kebocoran berasingan, menghadapi dakwaan yang sama seperti Deltour. Ketiga-tiga tertuduh adalah warga Perancis.

Pekempen cukai dijangka mengadakan tunjuk perasaan di luar mahkamah di Luxembourg hari ini pada awal perbicaraan. Perbicaraan dijangka berlangsung sehingga 4 Mei.

Meskipun menghadapi hukuman penjara di antara lima dan 10 tahun, Deltour menegaskan beliau tidak mempunyai penyesalan. – AFP