Tiger mahu ke...

Tiger mahu kejar rekod Nicklaus

WASHINGTON, 28 Dis – Tiger Woods akan menyambut hari lahirnya yang ke 40 pada hari Rabu ini, sedang dia masih dalam proses pemulihan daripada pembedahan belakang kali ketiga tanpa jadual waktu bagi satu lagi pengembalian dan ulasan memikirkan menamatkan karier epiknya.

Bekas pemain nombor satu dunia, Woods telah meraih 14 gelaran utama, kurang empat dari rekod sepanjang masa yang dicatatkan oleh Jack Nicklaus, dan 79 kemenangan PGA, kurang tiga daripada karier terbaik yang telah dipegang oleh Sam Snead.

Tetapi untuk kehilangan bilangan ialah terlepas mata apa yang dimaksudkan Wood adalah golf, bakat unik yang pada detiknya mungkin bintang sukan terhebat dunia, lelaki kulit hitam pertama memenangi mahkota golf utama yang mencetuskan “Tiger-Mania” dan menjana rasa ingin tahu daripada peminat-peminat melewati golf selepas hari-hari terhebatnya telah melewatinya.

Terdapat pepatah mengatakan kehidupan bermula pada usia 40 masa untuk mengetepikan impian masa kecil, seperti menyamai idola masa budak-budaknya dan mengangkat anak anda apabila meraikan apa yang telah dicapai.

Namun minggu lalu Woods berkata ada masanya dia merasakan seperti seorang remaja dan masa lain melewati tahun-tahunnya disebabkan kecederaannya.

Tiger Woods berharap tahun 2016 akan membawa kebaikan buatnya. - Reuters
Tiger Woods berharap tahun 2016 akan membawa kebaikan buatnya. – Reuters

“Daripada segi mental, mereka yang mengenali saya tahu saya seperti berusia lima tahun. Fizikalnya, kadang-kadang saya berasa tua dan kadangkala saya berasa seperti seorang remaja,” kata Woods.

“Saya tidak menyukai bertentangan kedua-duanya. Saya ingin berada di tengah-tengah saya merasakan 40 tahun.”

Woods tidak memenangi sebarang gelaran utama sejak Terbuka AS 2008 yang mana keadaannya tempang dalam playoff akibat kakinya patah, apabila dia menewaskan Rocco Mediate.

Dia telah menjalani empat pembedahan lutut, tiga pembedahan belakang dan melalui skandal seks bercelaru. Pukulan-pukulan yang pernah hebat mungkin hanya kenangan. Lupakan catatan rekod. Hanya bermain, apa lagi memenangi sebarang perlawanan, nampaknya matlamat jauh kini.

“Sebenarnya tidak ada yang saya nantikan, tidak ada ke arah apa untuk saya bina,” Woods berkata pada acara yayasannya, Hero World Challenge awal bulan ini. “Di manakah cahaya di hujung lubang? Saya tidak tahu. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA