Timbalan ment...

Timbalan menteri dibunuh kejam

LA PAZ, Bolivia, 26 Ogos – Pekerja pelombong di Bolivia menculik dan memukul hingga mati Timbalan Menteri Dalam Negeri di negara ini selepas beliau mengadakan rundingan ke kawasan tersebut untuk menjadi pengantara dalam konflik pahit ke atas undang-undang perlombongan, kata pegawai.

Menteri Kerajaan Carlos Romero menyebutnya sebagai “pembunuhan pengecut dan kejam” dan meminta jasad Timbalan Menteri Rodolfo Illanes diserahkan kepada pihak berkuasa.

Illanes, yang secara formal meraih gelaran naib menteri rejim dalaman, maut “dipukul kejam” oleh pelombong, Menteri Pertahanan Reymi Ferreira memberitahu kepada televisyen Red Uno.

Terdahulu, Romero berkata Illanes telah diculik dan mungkin diseksa, tetapi tidak dapat mengesahkan laporan bahawa dia telah dibunuh oleh pelombong, yang menuntut hak untuk bekerjasama dengan syarikat-syarikat swasta, selain isu-isu lain.

Gambar fail pada 26 November 2014 menunjukkan Illanes ketika bercakap pada sidang media di istana kerajaan di La Paz, Bolivia. - AP
Gambar fail pada 26 November 2014 menunjukkan Illanes ketika bercakap pada sidang media di istana kerajaan di La Paz, Bolivia. – AP

Pukulan maut itu dilakukan berikut dengan pembunuhan dua penunjuk perasaan dalam pertempuran dengan polis, kematian yang mungkin meningkatkan ketegangan dalam serangan itu.

Illanes telah pergi ke Panduro, 80 batu (130 kilometer) selatan La Paz, untuk membuka dialog dengan pelombong, yang telah mengepung lebuh raya di sana sejak Isnin.

Beribu-ribu penumpang dan kenderaan terkandas di jalan raya yang disekat oleh penyerang.

Pegawai-pegawai berkata beliau telah diculik sebagai tebusan oleh pelombong pada pagi Khamis. Pada tengah hari, Illanes berkata pada akaun Twitter beliau: “Kesihatan saya adalah baik, keluarga saya boleh tenang.” Terdapat laporan bahawa dia mempunyai masalah jantung. – AP