Tindakan bers...

Tindakan bersama hapuskan keganasan – Madani

JEDDAH, Arab Saudi, 15 Nov (Agensi) – Badan utama dunia Islam menggesa tindakan bersama menentang keganasan hari ini, mengutuk ‘dalam terma ketat’ serangan senjata dan bom di Paris yang membunuh sekurang-kurangnya 129 orang.

Setiausaha Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) Agung Iyad Madani (gambar) berkata masyarakat antarabangsa perlu ‘melibatkan diri dalam tindakan bersama bersepadu untuk memerangi musuh utama terhadap keganasan yang telah menjadi musuh umat manusia keseluruhannya’.

Ketua dari 57 anggota pertubuhan itu berkata beliau ‘mengutuk serangan itu dalam terma ketat’ dan menyuarakan ‘penolakan apa-apa firma perbuatan pengganas’ dan yang menjatuhkan ‘nilai-nilai kemanusiaan sejagat termasuk nilai-nilai kebebasan dan kesaksamaan.’

Madani ‘mengulangi pendirian berprinsip dan konsisten OIC mengutuk keganasan dalam semua bentuk’ dan ‘perpaduan yang tidak berbelah bahagi terhadap sokongan untuk Perancis pada keadaan-keadaan kritikal dan menyakitkan’ perkumpulan itu.

pg15_151116_b

OIC berpangkalan di Pelabuhan bandar Arab Saudi di Jeddah. Kumpulan jihad Negara Islam, yang telah merampas wilayah di Syria dan Iraq, mendakwa serangan Jumaat di beberapa tempat hiburan malam di ibu negara Perancis yang paling popular, termasuk sebuah dewan konsert, restoran, bar dan di luar stadium bola sepak negara.

Sementara itu, di Antalya Turki, Presiden Vladimir Putin hari ini berkata dunia hanya akan boleh untuk berhadapan dengan ancaman keganasan global jika ia bersatu dalam usaha untuk menentang sebarang ancaman.

“Kita hanya akan dapat menangani ancaman pengganas, jika semua masyarakat antarabangsa menyatukan usaha,” kata Putin selepas mesyuarat pemimpin-pemimpin ekonomi baru utama menjelang Sidang Kemuncak G20 di resort Turki Antalya.