Tindakan kera...

Tindakan keras di Ethiopia gadai lebih 400 nyawa – HRW

ADDIS ABABA, 16 Jun (AFP) – Lebih daripada 400 orang telah terbunuh di Ethiopia sejak November lalu dalam tindakan keras terhadap protes anti-kerajaan, Human Rights Watch berkata hari ini, tetapi kerajaan segera menolak tuntutan itu.

“Lebih berpuluh-puluh ribu juga ditangkap oleh pasukan keselamatan dalam bantahan meluas di rantau Oromia sejak November 2015,” kata HRW yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

Bantahan telah dicetuskan oleh rancangan untuk mengembangkan modal ke ladang terpencil.

Laporan bertajuk “seperti tindakan keras kejam”, adalah berdasarkan kepada lebih 125 temu bual dengan penunjuk perasaan dan mereka terperangkap dalam keganasan.

Mereka bercakap mengenai “layanan kerajaan terhadap kekerasan dan tangkapan maut yang berlebihan dan tidak perlu, layanan buruk dalam tahanan, dan sekatan ke atas akses kepada maklumat untuk membatalkan pergerakan protes.”

Demonstrasi telah dicetuskan oleh rancangan kerajaan untuk meluaskan sempadan Addis Ababa ke Oromia. Projek ini telah disekat pada 12 Januari lalu tetapi protes berterusan selama beberapa minggu. Tetapi jurucakap kerajaan Getachew, Reda menolak laporan itu.

“Kerajaan berasa kesal kerana ramai yang terkorban,” katanya.

Reda berkata Majlis Hak Asasi Manusia Ethiopia, sebuah pertubuhan bukan kerajaan, berkata 103 orang telah meninggal dunia.

ARTIKEL YANG SAMA