Tingkat ekono...

Tingkat ekonomi bersama

HANOI, 31 Ogos (Agensi) – Presiden Venezuela, Nicolas Maduro, memulakan lawatan rasminya ke Vietnam, memfokuskan untuk memperkukuhkan hubungan ekonomi di antara kedua-dua negara.

Untuk itu awal pagi ini Presiden itu bertemu dengan pihak kerajaan dan pihak berkuasa politik. Beliau juga akan bertemu dengan eksekutif-eksekutif perniagaan.

Selepas memberi penghormatan kepada orang-orang mati syahid negaranya dan bekas Presiden Ho Chi Minh, di pagi tu, Maduro akan menghadiri upacara sambutan dan diteruskan dengan perbincangan-perbincangan rasmi.

Dijemput oleh rakan sejawatannya Truong Tan Sang, Maduro akan berjumpa Perdana Menteri Nguyen Tan Dung; Setiausaha Agung Parti Komunis Vietnam Nguyen Phu Trong; dan pengarah-pengarah Perhimpunan Negara.

Tidak lama sebelum membuat perjalanan ke Hanoi bagi lawatan pertamanya ke Vietnam sejak dia memegang jawatan pada April 2013, Presiden Venezuela itu berkata satu perjanjian akan ditandatangani untuk mengukuhkan ekonomi negara.

Presiden Venezuela (kiri) berjumpa dengan rakan sejawatannya dari Vietnam bagi membincangkan ekonomi kedua-dua negara. - Reuters
Presiden Venezuela (kiri) berjumpa dengan rakan sejawatannya dari Vietnam bagi membincangkan ekonomi kedua-dua negara. – Reuters

Beliau menambah matlamat utama lain adalah untuk membina keselamatan kewangan, yang mana perjanjian akan ditandatangani dengan satu pandangan untuk menghentikan penurunan harga minyak dan merangsang pemulihan.

Ditubuhkan pada Disember 1989, hubungan dua hala termasuk lebih dari 60 perjanjian di sektor tenaga, minyak, pembangunan perumahan dan pertanian.

Dalam tambahan, Vietnam menyalurkan sehingga April AS$1.8 bilion bagi projek-projek di Venezuela, salah satu destinasi utama pelaburannya di Amerika Latin.

Selepas menyudahkan lawatannya di sini, Maduro akan membuat perjalanan ke Beijing, di mana beliau akan menghadiri aktiviti-aktiviti bagi ulang tahun ke-70 kemenangan Peperangan Penentang Rakyat China terhadap Pencerobohan Jepun dan berakhirnya perang dunia II.