Tingkat penge...

Tingkat pengetahuan e-Darussalam

BANDAR SERI BEGAWAN, 18 Mac – Delegasi dari Pusat Kebangsaan E-Kerajaan (EGNC) dan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), baru-baru ini, telah berkunjung ke IBTE Kampus Sekolah Vokasional Wasan (SVW) untuk memaklumkan dan meningkatkan kesedaran pelajar yang akan menamatkan pengajian mereka tahun ini mengenai sistem pengurusan pengambilan dalam talian.

Acara yang berlangsung di Dewan Serba Guna SVW itu telah dimulakan dengan taklimat mengenai e-Darussalam yang disampaikan oleh penganalisis sistem kanan dari Bahagian Pendaftaran Syarikat EGNC, yang diikuti dengan taklimat mengenai penggunaan sistem PSC Recruitment oleh Pegawai Eksekutif SPA, Dayang Nurhazirah binti Haji Ismail.

Para pelajar juga dimaklumkan mengenai faedah mendaftar dengan e-Darussalam dan PSC Recruitment, di samping penjelasan mengenai cara penggunaannya.

Salah seorang delegasi EGNC menunjuk ajar cara-cara menggunakan e-Darussalam.
Salah seorang delegasi EGNC menunjuk ajar cara-cara menggunakan e-Darussalam.

Menurut kenyataan IBTE Kampus SVW, dengan adanya e-Darussalam dan PSC Recruitment, para pencari kerja akan dapat membuat profil peribadi mereka sendiri di samping itu, memuat naik maklumat seperti kelayakan akademik, pengalaman kerja malah memohon pekerjaan, serta mengetahui status terkini permohonan berkenaan dengan mudah secara online.

Pada acara itu, dengan bantuan delegasi EGNC dan SPA, para pelajar yang hadir berpeluang mendaftar dan mengaktifkan akaun e-Darussalam mereka, yang biasanya memerlukan mereka pergi ke Ibu Pejabat EGNC. Kira-kira 180 orang pelajar telah berjaya mendaftar dan mengaktifkan akaun e-Darussalam mereka.