Tito ketua an...

Tito ketua antipengganasan baru Indonesia

JAKARTA, 16 Mac (AFP) – Hari ini Indonesia melantik jeneral polis yang terkenal sebagai ketua anti pengganasannya yang baru pada ketika apabila negara yang majoriti penduduknya adalah beragama Islam berdepan ancaman meningkat dari warganegara untuk menyertai pejuang-pejuang berani mati di Syria.

Kenaikan pangkat Tito Karnavian menjadi ketua Agensi Pencegah Pengganasan Kebangsaan dibuat dua bulan selepas satu kejadian pengeboman berani mati dan serangan senjata di Jakarta yang mana kumpulan Islam IS(IS) mengaku melancarkannya yang telah mengorbankan empat orang penyerang dan empat orang awam. Agensi itu sekeras-kerasnya dikritik kerana kegagalannya untuk menghalang beratus-ratus warga Indonesia pergi ke Syria untuk menyertai IS dan kerana programnya yang tidak mencukupi untuk memulihkan pesalah-pesalah ganas yang meringkuk di penjara.

Salah seorang penyerang Jakarta ialah seorang pelampau Islam yang telah bertahun-tahun meringkuk di penjara dan pihak polis percaya radikal-radikal Indonesia yang berjuang di Syria mungkin berperanan dalam merancang serangan bersama-sama yang lain yang kini dipenjara di tanah air.

Tito Karnavian berdiri mengangkat sumpah sebagai ketua Agensi Kebangsaan bagi Memerangi Keganasan (BNPT) di Istana Presiden di Jakarta kelmarin. – Reuters
Tito Karnavian berdiri mengangkat sumpah sebagai ketua Agensi Kebangsaan bagi Memerangi Keganasan (BNPT) di Istana Presiden di Jakarta kelmarin. – Reuters

Karnavian dinaikkan pangkat menjadi ketua agensi, dari peranannya sebagai ketua polis Jakarta. Sebelum ini dia juga telah mengetuai unit pencegah habitat semula jadi,” dia memberitahu para pemberita ketika dia dilantik dalam upacara khas di istana presiden di Jakarta. Menurutnya salah satu keutamaannya ialah menentang radikal-radikal di Poso, sarang militan di pulau tengah Sulawesi, tempat kumpulan pelampau itu menjanjikan taat setia kepada IS.

Indonesia, negara di dunia yang majoriti penduduknya adalah beragama Islam, telah berdepan beberapa serangan bom pelampau Islam dalam tempoh 15 tahun lalu, termasuklah pengeboman di Bali pada tahun 2002 yang mengorbankan 202 orang. Tindakan itu melemahkan kebanyakan rangkaian pelampau berbahaya, tetapi kemunculan IS telah terbukti sokongan kuat bagi radikal.