Tokyo bersedi...

Tokyo bersedia bina kapal selam untuk Australia

SYDNEY, 6 Okt (Reuters) – Konsortium Jepun yang membida projek bernilai AS$35 bilion untuk membina kapal selam senyap bagi Australia berkata hari ini ia yakin, ia boleh membina bot pesisir di Australia dari hari pertama, jika kerajaan Australia memintanya.

Jurucakap Kementerian Pertahanan Jepun Masaki Ishikawa mengesahkan Tokyo akan bersedia membina semua kapal selam pesisir di Australia, yang mana tugas pembuatan adalah isu panas politik.

Syarikat saingan Eropah Thysenkrupp Marine Systems dari Jerman dan syarikat laut milik kerajaan Perancis DCNS sebelumnya memberi jaminan akan membina kapal selam keseluruhannya di Australia, tetapi Jepun keberatan untuk komited sehinggalah baru-baru ini.

“Saya berpendapat kami sangat yakin kami boleh membina bot-bot dari hari pertama di Australia,” Ishikawa memberitahu para pemberita pada penerangan laut terperinci di Sydney.

Jepun berharap Australia akan memilih satu jenis dari kapal selamnya Soryu yang mempunyai berat 4,000 tan bagi salah satu dari kontrak pertahanan paling menguntungkan di dunia. Ia menonjolkan bateri litium ion kapasiti tinggi, yang pertama di dunia, dan juga teknologi senyap yang menurut mereka, mereka gembira untuk mengongsikan dengan Canberra di sebalik kebimbangan dengan pengintipan dari Beijing, terutamanya.

Ishikawa juga memberitahu para pemberita dia percaya bahawa pilihan yang digelar pilihan hibrid pembinaan beberapa bot di Jepun dan lain di pesisir di Australia adalah pilihan paling murah bagi pembayar cukai Australia.

Ketika dalam rundingan, Ishikawa mengakui bahawa konsortium itu, yang termasuklah kerajaan Jepun, Mitsubishi Heavy Industries dan Kawasaki Heavy Industries, tidak cukup berusaha untuk memikat orang awam Australia dan mengalihkan taktik untuk menumpu lebih pada memenangi persaingan PR.

“Kami memahami bahawa kami perlu bercakap dengan ahli-ahli politik dan media dan orang awam,” dia memberitahu Reuters.