Tokyo, Manila...

Tokyo, Manila akan persetujui rangka kerja bantuan tentera

TOKYO, 16 Nov (Reuters) – Pemimpin Jepun dan Filipina akan mencapai persetujuan pada minggu ini mengenai perjanjian yang akan membuka laluan kepada Tokyo untuk membekal Manila dengan peralatan tentera terpakai, kemungkinan termasuk pesawat udara yang boleh dihantar untuk meronda Laut China Selatan, menurut satu sumber.

Perjanjian itu menandakan kali pertama Jepun telah bersetuju untuk menyumbang peralatan tentera kepada negara lain, dan merupakan contoh terbaru agenda keselamatan Perdana Menteri Shinzo Abe.

Perjanjian pada dasarnya mengenai teknologi tentera akan diumumkan selepas Abe dan Presiden Benigno Aquino bertemu mengenai isu sampingan sidang kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) di Manila, kata tiga sumber di Tokyo yang rapat dengan isu berkenaan.

Pesawat TC-90 yang akan dibekalkan oleh Jepun kepada Filipina. – Reuters
Pesawat TC-90 yang akan dibekalkan oleh Jepun kepada Filipina. – Reuters

Ia akan mengamanahkan Tokyo dan Manila supaya membincangkan jenis dan saiz bantuan tentera Jepun, tambah sumber, yang enggan dikenal pasti disebabkan mereka tidak dibenarkan bercakap kepada media. Filipina adalah negara Asia Tenggara yang paling berselisih faham dengan Beijing mengenai Laut China Selatan. Tokyo tidak mempunyai tuntutan di jalan air itu, namun berasa bimbang tentang pengaruh tentera China yang meningkat di laluan laut di mana kebanyakan perniagaan menerusi kapal Jepun melaluinya.