Tokyo sedia u...

Tokyo sedia untuk 2020, hadapi sukan baru

RIO DE JANEIRO, 23 Ogos – Gabenor Tokyo Yuriko Koike sedang bersiap sedia bagi menghadapi Sukan Olimpik Musim Panas yang akan diadakan nanti.

Latihan akan dimulakan sebaik saja beliau menerima bendera Olimpik pada Ahad lalu di majlis penyerahan rasmi daripada rakan sejawatannya dari Rio, Datuk Bandar Eduardo Paes.

Tiga acara besar Sukan Olimpik menanti negara-negara Asia seperti Sukan Musim Panas Tokyo pada tahun 2020, diapit dengan Sukan Olimpik Musim Sejuk di Pyeongchang, Korea Selatan, pada tahun 2018 dan di Beijing pada 2022.

Ini akan memberi kelegaan kepada Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa selepas dua acara besar sukan di Sochi, Rusia, dan Rio. Ini tidak bermakna mereka akan mengambil mudah, terutamanya bagi Tokyo.

Shinzo Abe (barisan depan, tengah dengan jaket atlet) bergambar ramai bersama pemenang-pemenang pingat Olimpik 2016 di Japan House, Rio de Janeiro. – AFP
Shinzo Abe (barisan depan, tengah dengan jaket atlet) bergambar ramai bersama pemenang-pemenang pingat Olimpik 2016 di Japan House, Rio de Janeiro. – AFP

“Saya tidak berfikir anda pernah boleh berehat,” kata John Coates, ahli IOC yang mengetuai pasukan pemeriksaan untuk Tokyo. “Terdapat beberapa isu-isu besar, walaupun untuk Tokyo.”

Oleh itu, Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe menggesa para atlet Jepun untuk membantu Tokyo 2020 nanti akan menjadi penganjur yang terbaik pernah diadakan di Sukan Olimpik, katanya pada Ahad lalu semasa beliau bertemu pemenang pingat emas negara itu di Sukan Olimpik Rio.

Abe bergambar ramai dan memakai jaket pasukan Jepun semasa beliau bertemu dengan sekumpulan 28 atlet termasuk juara gusti Risako Kawai dan pasukan larian lelaki 4x100m yang memenangi pingat perak buat Jepun. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA