Toshiba mungk...

Toshiba mungkin bina kilang bateri di Australia

TOKYO, 1 Mac (Reuters) – Jepun telah menyenaraikan firma elektronik Toshiba Corp untuk membantunya memenangi kontrak pertahanan terbesar Asia, satu perjanjian A$50 bilion untuk membina berbelas buah kapal selam bagi Australia, menurut tiga sumber.

Toshiba sedang mempertimbangkan untuk membina sebuah kilang di Australia untuk menghasilkan bateri ion litium untuk mempertenagai kapal tersebut, menurut sumber rapat dengan pelan itu namun tidak diberi kuasa untuk bercakap kepada media.

Pelaburan berpotensi itu, yang bergantung pada pemilihan Canberra atas rekaan Jepun, adalah sebahagian satu pakej insentif yang menjanjikan kerja sektor pertahanan dan komersial di sebalik program kapal selam, bertujuan untuk menarik ahli politik yang ingin bekerja di Australia.

Kilang yang dicadangkan itu, akan bernilai ratusan juta dolar, juga akan menghasilkan pek tenaga berskala industri bagi para pelanggan komersial di seluruh dunia, menurut sumber tersebut.

Seorang pengunjung mengambil gambar model Soryu, sebuah kapal selam elektrik diesel milik Pasukan Pertahanan Maritim Jepun, di MAST Asia 2015. – Reuters
Seorang pengunjung mengambil gambar model Soryu, sebuah kapal selam elektrik diesel milik Pasukan Pertahanan Maritim Jepun, di MAST Asia 2015. – Reuters

Pelaburan seperti itu boleh menjadi saranan menarik bagi Australia, yang berusaha mencari jalan pertumbuhan lain ketika ia bergelut dengan harga komoditi.

“Perdana menteri Australia (Malcolm Turnbull) sedang mempromosi inovasi, dan sesuatu yang Jepun boleh lakukan,” menurut salah satu sumber.

Industri kapal selam Australia akan berpangkalan di Selatan Australia, namun sumber itu tidak mengatakan di mana Toshiba akan mempertimbangkan untuk membina kilang tersebut.

Toshiba menafikan yang ia akan membina kilang bateri baru Australia.

“Tidak ada kenyataan seumpama itu, tidak ada pelan sedemikian,” menurut seorang jurucakap.

ARTIKEL YANG SAMA