Total kurangk...

Total kurangkan kos pelaburan

PARIS, 23 Sept – Minyak utama Perancis, Total, berkata kelmarin bahawa ia akan mengurangkan kembali kos pelaburan tahun 2017-2018 bagi menghadapi harga minyak dan gas yang masih rendah.

Total berkata ia akan mengurangkan pelaburan tahunan kepada antara AS$15 dan AS$17 bilion pada tahun hadapan, disamping rancangan sebelumnya untuk AS$17-19 bilion, dan kini ia bercadang untuk memotong AS$4 bilion daripada kos operasi disamping AS$3 bilion menjelang 2018.

Pada bulan Februari, Total berkata kejatuhan harga minyak global, mengakibatkan lebihan bekalan kira-kira 70 peratus sejak 2014, pengurangan kos yang tidak dapat dielakkan.

Gambar fail 9 Disember 2009 menunjukkan pintu masuk ke kilang penapisan Total di Mardyck. – AFP
Gambar fail 9 Disember 2009 menunjukkan pintu masuk ke kilang penapisan Total di Mardyck. – AFP

Ketua eksekutif Patrick Pouyanne berkata pada awal tahun ini bahawa keseluruhan industri itu menghadapi “krisis” walaupun ramalan harga akan meningkat menjelang akhir tahun.

Beliau juga mengumumkan pembekuan pengambilan pekerja di Total, dengan menggunakan beberapa 96,000 orang di sekitar 130 negara.

Dalam satu kenyataannya kelmarin, Total berkata syarikat itu akan menyasarkan disiplin perbelanjaan modal dan kos deflasi tetapi menurut kumpulan model perniagaan bersepadu itu adalah kukuh apabila ia menguruskan operasinya “ke posisi pertumbuhan dalam keuntungan jangka sederhana.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA