Toyota tarik ...

Toyota tarik balik 1.6 juta kereta di AS

LOS ANGELES, 24 Mei (AFP) – Toyota mengumumkan menarik balik hampir 1.6 juta kereta di Amerika Syarikat bagi memperbetulkan kemungkinan kerosakan dalam gelembung beg udara penumpang bahagian depan dibuat oleh syarikat Jepun, Takata.

Keputusan itu diumumkan hari ini, berdasarkan maklumat terbaru daripada kedua-dua Takata dan Pentadbiran Keselamatan lalu Lintas Lebuh raya Kebangsaan AS (NHTSA), kata Toyota dalam satu kenyataan.

Dalam awal Mei, pihak berkuasa keselamatan auto AS mengarahkan Takata menarik balik antara 35 juta dan 40 juta beg udara dipasang dalam kereta di AS—termasuklah dalam Toyota, Honda dan kenderaan jenama besar lainnya—dalam usaha menggantikan gelembung merbahaya mudah meletup itu.

Keputusan dibuat selepas NHTSA menyimpulkan bahawa gelembung itu mudah meletup, menambah bahawa hampir 29 juta beg udara Takata sudah pun ditarik balik di AS. Sekitar 50 juta pula ditarik balik di seluruh dunia.

Keputusan itu menjejaskan beberapa model Corolla, Lexus dan Scion yang dibuat antara tahun 2006 hingga 2011.

“Bergantung kepada model kenderaan, pengedar akan menggantikan gelembung beg udara atau beg udara itu dipasang tanpa kos,” kata Toyota.

Penyiasat AS sudah mengaitkan kemalangan yang mana gelembung beg udara meletup, mencederakan pemandu dan penumpang dengan benda-benda tajam, sehinggalah kemerosotan gelembung bahan dorong ammonium nitrate di bawah suhu tinggi dan keadaan cuaca panas naik turun.

Lebih daripada 100 insiden dan 10 kematian dikaitkan dengan isu itu di Amerika Syarikat.

ARTIKEL YANG SAMA