Toyota tarik ...

Toyota tarik balik 3.3 juta kenderaan

pg18_160630_a

TOKYO, 29 Jun (AFP) – Toyota berkata hari ini ia sedang memanggil 3.37 juta kenderaan di seluruh dunia yang berhadapan dengan kerosakan yang dikesan, dalam pergelutan terkini bagi industri kereta Jepun yang dilanda skandal bahan api dan krisis beg udara.

Model yang paling terjejas dalam Toyota termasuk hibrid Prius dan luxury Lexus, dengan kenderaan yang kebanyakannya dijual di Jepun, Amerika Utara dan Eropah.

Kira-kira separuh daripada kenderaan yang dipanggil semula, direka antara tahun 2008 dan 2012, mempunyai masalah dengan penumpang dan pemandu-sudut beg udara yang boleh melihat peranti keselamatan yang sebahagiannya menggunakan dan mewujudkan risiko kecederaan, kata Toyota.

Firma itu berkata, beg udara berkenaan tidak dibuat oleh bahagian-bahagian kereta Jepun gergasi Takata yang terbabit dalam skandal kecacatan beg udara yang dikaitkan dengan sekurang-kurangnya 13 kematian dan skor kecederaan di peringkat global.

Kecacatan lain terikat kepada masalah dengan unit kawalan pelepasan bahan api yang boleh membawa kepada keretakan dalam unit, kata Toyota.

“Akibat daripada keadaan ini, keretakan boleh berkembang dari masa ke masa dan, akhirnya bahan api mungkin keluar dari keretakan tersebut apabila kenderaan itu mempunyai tangki gas yang penuh,” katanya.

Tiada kecederaan dilaporkan berhubung dengan isu tersbebut, katanya.

Mengenai 2.87 juta Toyota dan kereta jenama Lexus yang diminta dipulangkan dalam tempoh kecacatan tangki bahan api, Toyota berkata, menyatakan bahawa beberapa kenderaan adalah tertakluk keadaan.

ARTIKEL YANG SAMA