TPP ‘tidak be...

TPP ‘tidak bermakna’ tanpa penyertaan AS – Abe

BUENOS AIRES, Argentina, 22 Nov – Perdana menteri Jepun berkata semalam perjanjian perdagangan Perkongsian Rentas Pasifik adalah “tidak bermakna” tanpa penyertaan AS, tatkala Donald Trump mengumumkan beliau merancang keluar daripada pakatan tersebut.

Komen Shinzo Abe keluar sejurus sebelum presiden dipilih AS mengeluarkan satu video pendek mengenai rancangannya untuk pentadbirannya, termasuk hasrat untuk mengeluarkan Amerika Syarikat daripada pakatan TPP.

“Saya akan mengeluarkan satu pemberitahuan niat untuk menarik diri daripada Perkongsian Rentas Pasifik, satu krisis berpotensi untuk negara kami,” kata Trump. “Sebaliknya, kami akan berunding perjanjian perdagangan dua hala yang adil yang membawa pekerjaan dan industri kembali ke negara Amerika.”

Abe bercakap selepas menghadiri mesyuarat pemimpin Asia pasifik pada hujung minggu di Peru di mana beberapa pemimpin berkata mereka mungkin cuba mengubah pakatan TPP 12 negara untuk menjadikannya lebih menarik kepada Trump atau berusaha melaksanakannya tanpa AS. Namun Abe tidak menghargai idea untuk meneruskannya tanpa warga Amerika menjadi sebahagian daripada perjanjian.

Shinzo Abe berucap pada sidang akhbar di Buenos Aires, Argentina, kelmarin. – AP
Shinzo Abe berucap pada sidang akhbar di Buenos Aires, Argentina, kelmarin. – AP

“TPP adalah tidak bermakna tanpa Amerika Syarikat,” kata beliau pada persidangan akhbar ketika satu lawatan rasmi ke Argentina. Beliau juga berkata pakatan tidak dapat dirunding semula. “Ia akan menjejas keseimbangan asas faedah.”

Sebagai pemimpin paling berpengaruh Jepun dalam satu dekad, Abe telah melabur modal politik dalam mengatasi tentangan domestik terhadap TPP, yang telah digelar oleh Trump “satu mala petaka untuk pekerjaan” di Amerika Syarikat.

Abe dan 20 pemimpin kumpulan Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik lain mengakhiri sidang kemuncak tahunan mereka pada Ahad dengan gesaan untuk menentang sentimen faham perlindungan yang dipaparkan oleh kemenangan Trump dan pengundian Britain untuk meninggalkan Kesatuan Eropah. – AP