Trump akan ha...

Trump akan hadapi realiti sebenar – Obama

WASHINGTON, 15 Nov – Presiden Barack Obama memberi amaran ke atas ramalan teruk bagi jawatan presiden Donald Trump semalam, yang berkata penggantinya dari Republikan itu menghadapi realiti jika dia cuba untuk menggubal kempen kontroversinya.

Pemimpin Demokratik yang akan meninggalkan jawatan itu membuat ulasannya pada sidang akhbar sebelum membuat kunjungan selamat tinggal ke Eropah untuk menenangkan kebimbangan sekutu mengenai seorang lelaki yang pernah diberi amaran adalah “tidak layak” untuk memimpin AS.

Kemenangan pilihan raya Trump minggu lalu ke atas Hillary Clinton disambut dengan kegembiraan di kalangan penyokongnya, tetapi juga gelombang bantahan di seluruh negara yang luar biasa bagi demokrasi terkemuka dunia itu.

Bilionair Republikan itu, 70, yang menduduki pejabat dalam tempoh sembilan minggu – berada di pejabat kediamannya di Manhattan dengan dalamannya, berusaha membentuk pentadbiran barunya.

Ketika mengakui dia “bimbang” mengenai penggantinya, mesej Obama dihantar semalam dikhaskan untuk memberikan keselesaan bagi mereka yang masih sukar dengan Trump- – dan pengajaran bagi populis bilionair itu dalam jawatan presiden.

Trump, pemaju hartanah dan bintang TV realiti yang tidak pernah memegang jawatan politik, mengancam untuk merombak hubungan penting antarabangsa AS.

Tetapi Obama berkata menghantar pulang berjuta imigran, memansuhkan perjanjian pertahanan dua hala bersama NATO dan Jepun, dan menguraikan persetujuan global ke atas program nuclear Iran dan persekitaran tidak semudah seperti retorik.

Obama berkata ketika pertemuan bersama Trump di Rumah Putih minggu lalu, dia memberitahu presiden yang dilantik bahawa tindakannya boleh menjejaskan pasaran dan sentimen umum. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA