Trump biaya s...

Trump biaya sendiri kempen presidennya

WASHINGTON, 16 Julai – Calon presiden Republikan Donald Trump memfailkan dokumen kewangan dengan pengatur kempen persekutuan dan menetapkan kekayaan peribadi pada jumlah lebih daripada $10 bilion dengan pendapatan tahunan sebanyak $362 juta.

Trump kebanyakannya bergantung pada kekayaan peribadinya untuk membiayai bidaan Rumah Putih beliau. Beliau telah pun meminjamkan $1.8 juta kepada kempennya, menurut dokumen persekutuan yang difailkan oleh beliau semalam. Kekayaannya boleh membantu mengekal statusnya sebagai pelabur utama dalam pilihan raya presiden Republikan, sekali gus mengejutkan pegawai parti yang bimbang kenyataan imigresen beliau mungkin memulaukan pengundi Hispanic.

Anggota kakitangan beliau berkata Trump sendiri akan mengeluarkan dokumen kewangan, tetapi mereka hanya mengeluarkan siaran akhbar yang mengumumkan fail dan termasuk beberapa butir kewangan. Ia tidak menyediakan banyak maklumat mengenai bagaimana beliau mengira kekayaannya.

Angka $10 bilion meningkat hampir 15 peratus sejak tahun sebelumnya, mengikut pengiraan Trump akan menjadikannya orang paling kaya yang bertanding untuk presiden, jauh mengatasi jutawan sebelumnya seperti Ross Perot, waris perniagaan seperti Steve Forbes atau pelabur ekuiti persendirian seperti Mitt Romney, calon Republikan 2012.

Di antara sumber pendapatan Trump adalah bayaran $214 juta daripada NBC berkaitan dengan 14 musim rancangan televisyen realiti perniagaan “The Apprentice.” NBC baru-baru ini memutuskan hubungannya dengan Trump ekoran kata-katanya yang kontroversi mengenai penghijrah Mexico.

Donald Trump yang menggunakan biaya sendiri kempennya. – Reuters
Donald Trump yang menggunakan biaya sendiri kempennya. – Reuters

Memfailkan satu penyata kewangan peribadi dengan Suruhanjaya Pilihan Raya Persekutuan merupakan salah satu syarat, ditetapkan oleh penganjur, untuk mengambil bahagian dalam perdebatan Rerpublikan pada bulan depan.

Kenyataan Trump semalam mendapati sebuah bangunan Trump bernilai $1.5 bilion akan dilaporkan sebagai bernilai lebih $50 juta dalam borang persekutuan, yang menawarkan pelbagai julat untuk nilai aset. – Agensi