Trump, Clinto...

Trump, Clinton menang besar

NEW YORK, 20 April (AFP) – Jutawan Donald Trump dan bekas setiausaha negara Hillary Clinton meraih kemenangan dalam pilihan raya kecil New York semalam, mengukuhkan usaha mereka untuk meraih pencalonan Republikan dan Demokratik bagi jawatan Rumah Putih.

Itu adalah pilihan raya kecil New York yang paling tegas dalam tempoh beberapa dekad dan mengakibatkan calon sosialis demokratik Bernie Sanders dengan keputusan sukar tentang bagaimana untuk meneruskan ketika Clinton meluaskan pendahuluannya ke atas senator Vermont.

Rangkaian-rangkaian AS mengadakan persaingan untuk Trump beberapa saat selepas pengundian ditutup, yang menunjukkan kemenangan yang mungkin mengejutkan para penentangnya yang begitu berharap akan dapat menyekat pencalonannya dengan konvensyen parti-parti yang bertanding pada bulan Julai.

Clinton dan Trump kini akan mengulang kemenangan mereka di Connecticut, Delawara, Maryland, Pennsylvania dan Pulau Rhode, yang mengadakan pilihan raya kecil pada 26 April, ketika mereka semakin hampir kepada pilihan raya umum pada November.

Donald Trump bercakap selepas kemenangannya di sebuah sekolah rendah New York pada Selasa lalu. - AFP
Donald Trump bercakap selepas kemenangannya di sebuah sekolah rendah New York pada Selasa lalu. – AFP

Trump, yang kempennya telah mengejutkan penubuhan Republikan, telah memenangi 60.5 peratus undi berbanding 14.5 bagi saingannya Ted Cruz dan 25.1 bagi Gabenor Ohio John Kasich, dengan kebanyakan undi dikira, menurut CNN.

Senator Texas, yang meramalkan dirinya sebagai satu-satunya anggota Republikan yang mampu mengalahkan Trump, secara meluas tidak menyukainya di seluruh negeri itu kerana menghina nilai-nilai bukan konservatif New York sebelumnya dalam kempennya.

CNN meramalkan Trump akan mengambil kira-kira 89 dari 95 wakil parti Republikan ang akan dipertandingkan di New York. Clinton meraih kemenangan di negeri keduanya untuk melengahkan momentum Sanders yang telah memenangi tujuh dari lapan pertandingan pencalonan lain.

Bekas wanita pertama itu yang juga senator New York telah meraih 57.9 peratus undi berbanding 42.1 yang diraih Sanders, menurut CNN berdasarkan lebih 90 peratus kawasan.