Trump, Cruz b...

Trump, Cruz bersaing bagi jawatan Rumah Putih

NORTH CHARLESTON, S.C., 15 Jan (Reuters) – Calon presiden Republikan yang disebut-sebut akan menang, Donald Trump dan pesaing utama,Ted Cruz bertikai semalam berhubung kelayakan Senator Texas untuk bertanding bagi jawatan Rumah Putih ketika perdebatan tegang beberapa minggu sebelum para pengundi mula memilih calon parti.

Ahli perniagaan yang juga bintang realiti TV, Trump berkata laluan Cruz ke jawatan presiden dipersoalkan kerana dia dilahirkan di Kanada. Mandat perlembagaan AS ialah hanya warga kelahiran asli boleh menjadi presiden AS.

Cruz, yang dilahirkan di Calgary, Alberta,dari ibu warga AS dan ayahnya warga Cuba, menuduh Trump membangkitkan tempat kelahirannya hanya kerana Cruz mendahului beberapa tinjauan pendapat di Iowa, yang akan mengadakan pengundian pencalonan pertama pada 1 Februari sebelum pilihan raya umum November.

Cruz berkata Trump, yang mempersoalkan sama ada Presiden Barack Obama kelahiran Hawaii itu benar-benar dari AS telah meminta peguam-peguamnya supaya meneliti isu kelahiran Cruz, pada September lalu dan membuat kesimpulan tidak ada isu.

Calon presiden Donald Trump (kiri) dan Senator Ted Cruz (kanan) telah mengambil bahagian dalam perbahasan presiden di Fox Business Network Republikan di Coliseum Utara Charleston dan Pusat Seni Persembahan. - AFP
Calon presiden Donald Trump (kiri) dan Senator Ted Cruz (kanan) telah mengambil bahagian dalam perbahasan presiden di Fox Business Network Republikan di Coliseum Utara Charleston dan Pusat Seni Persembahan. – AFP

“Sejak September, perlembagaan tidak berubah, tetapi bilangan dari tinjauan pendapat telah berubah,” kata Cruz. “Dan saya mengakui Donald terkejut dengan bilangannya dari tinjauan pendapat telah menurun di Iowa, tetapi hakikat dan undang-undang di sini benar-benar jelas.”

Trump berkata Demokrat akan menyaman jika Cruz menggunakan tiket Republikan, yang mengakibatkan peluang kemenangan parti mereka berisiko.

“Timbul persoalan besar di kepala,” Trump memberitahu saingannya, yang mana telah terjalin hubungan persahabatan antara mereka sejak tahun lalu pada usaha kempen. “Demokrat akan mengemukakan tindakan undang-undang.”

Dia menggesa Cruz, yang juga seorang peguam, meminta mahkamah menamatkan persoalan ini.

“Saya tidak akan mengambil nasihat undang-undang dari Donald Trump,” Cruz menempelak.