Trump enggan ...

Trump enggan sokong calon lain Republikan

WASHINGTON, 30 Mac (AFP) – Calon presiden Republikan Donald Trump semalam enggan menyokong sebarang calon melainkan dirinya sendiri dalam satu lagi pertukaran dalam pendiriannya sejak awal persaingan.

Dalam temu bual di CNN, partinya diajukan pertanyaan jika dia akan menyokong calon Republikan bagi Rumah Putih, tanpa mengira siapa yang akan menjadi calonnya.

“Tidak, saya tidak lagi,” kata Trump. “Tidak, kita akan melihat siapa calon itu.”

Trump menambah kata, “Saya telah dilayan dengan tidak adil sekali. Pada dasarnya Jawatankuasa Kebangsaan Republikan (RNC), parti Republikan. “Saya akan melihat siapa dia.

Saya bukan ingin menyakiti hati sesiapa. Saya sayangkan parti Republikan.”

Donald Trump bercakap kepada para hadirin dalam satu rapat umum di Janesville, Wisconsin kelmarin. – AFP
Donald Trump bercakap kepada para hadirin dalam satu rapat umum di Janesville, Wisconsin kelmarin. – AFP

Trump berkata dia akan memenangi pencalonan dalam apa keadaan, dan dia tidak perlu sokongan daripada saingan utamanya, Senator Texas, Ted Cruz.

Cruz, baru-baru ini samar-samar tentang sama ada dia akan menyokong Trump jika dirinya sendiri tidak memenangi pencalonan parti.

Hubungan antara kedua-duanya berada pada tahap rendah baru selepas seminggu kata-kata cerca, termasuklah berbalas-balas serangan di Twitter, gambar-gambar isteri Trump, Melania, model bersara dan gambar-gambar tidak cantik isteri Cruz, Heidi.

Kempen pilihan raya kecil bermula dengan hentaman pada Ogos, apabila Trump enggan mengatakan dia akan menyokong sesiapa yang dicalonkan parti dan enggan menolak bertanding sebagai calon parti ketiga.

Bagaimanapun September lalu, Trump bersetuju dengan sumpah Parti Republikan.

Tetapi pada bulan Februari dia mengisytiharkan dirinya sendiri bebas daripada semua itu dengan mengatakan parti melayannya dengan teruk.

Dalam perbahasan pada 3 Mac, dia telah menukar fikiran lagi dan berjanji akan menghormati sumpah dengan parti.

ARTIKEL YANG SAMA