Trump jadi ca...

Trump jadi calon tunggal Republikan

WASHINGTON, 5 Mei (AFP) – Jutawan Donald Trump hari ini mula menyatukan parti Republikan yang retak, dengan dikukuhkan oleh sokongan ketua parti utama ketika dia mula memasuki perjuangan bagi meraih jawatan di Rumah Putih, berkemungkinan menentang calon Demokratik, Hillary Clinton.

Lewat semalam, anggota tertinggi Republikan dalam Senat, Mitch McConnell, secara terbuka menyokong pencalonan Trump ‘untuk menghalang apa yang digelar penggal ketiga Barack Obama.”

“Sebagai calon berdasarkan andaian, dia kini mempunyai peluang dan obligasi untuk menyatukan parti kita dalam matlamat kita,” McConnell berkata dalam satu kenyataan.

Kemenangan Trump dalam pilihan raya kecil Indiana Selasa lalu semakin menyingkirkan pencabar-pencabar yang tinggal keluar dari persaingan iaitu Ted Cruz dan kemudian Gabenor Ohio John Kasich, yang meninggalkan taikun hartanah itu pada laluan tanpa persaingan kepada pencalonan.

Penyerahan mereka menamatkan salah satu persaingan pencalonan yang paling sering menimbulkan perbalahan dan kelam kabut dalam tempoh beberapa generasi, yang mana Trump mengatasi lebih kurang 16 orang pesaing.

“Kini kita akan menyatukan parti,” Trump, 69 tahun memberitahu Fox News semalam. “Kita akan menyatukan semua.”

Tetapi dengan kadar tidak memihak antara yang tertinggi bagi mana-mana calon presiden moden, dan kebimbangan dalam partinya sendiri tentang pembawaannya, orang berpengaruh dalam hartanah ini dengan pantas berusaha untuk mengurangkan kebimbangan tentang bagaimana dia akan mentadbir.