Trump makin k...

Trump makin ke depan

BILLINGS, AS, 27 Mei – Calon presiden, Donald Trump memperoleh kemenangan semalam dalam persaingan pencalonan Republikan sementara tidak mengendahkan kritikan daripada lelaki yang ingin digantikannya, Presiden Barack Obama, yang membidas sikap jahil dan angkuh jutawan itu.

Trump telah mengatasi had 1,237 yang diperlukan untuk memenangi pilihan raya kecil parti itu apabila sekumpulan wakil bebas dari Dakota Utara berkata mereka akan menyokongnya.

Pencapaian itu menyempurnakan kebangkitan luar biasa orang baru dalam politik yang kempennya secara meluas diejek-ejek sebagai mengganggu dan menarik perhatian pada Jun lalu, apabila Trump mengumumkan pencalonannya.

Trump akhirnya mengatasi 16 saingan Republikan, dan lelaki terakhir yang tetap berdiri apabila dua pencabarnya berundur daripada persaingan awal bulan ini.

“Rakan-rakan di belakang saya memberi kemenangan kepada kami dari North Dakota,” Trump memberitahu para pemberita di Bismarck, sambil dia berdiri bersama-sama kira-kira 15 wakil bebas dari negeri Barat tengah yang komited dengan sokongan mereka untuk taikun hartanah itu.

Donald Trump melambai ke arah para penyokongnya selepas berucap di Billings, Montana kelmarin. – AFP
Donald Trump melambai ke arah para penyokongnya selepas berucap di Billings, Montana kelmarin. – AFP

Beberapa saluran media AS, dengan mengatakan analisis mereka sendiri ke atas wakil yang memberi jaminan dan wakil bebas yang mengumumkan komitmen mereka kepada Trump, berkata awal semalam Trump mencecah atau mengatasi had 1,237.

Parti Republikan itu tidak akan mendedahkan keputusan wakil itu sebagai rasmi sehingga konvensyen kebangsaan pada bulan Julai, apabila wakil-wakil mengundi calon mereka.

Trump telah pun calon Republikan yang diandaikan, ekoran pertandingan yang tidak mungkin dan hebat bagi jawatan presiden yang benar-benar mengubah politik Amerika.

Semalam, dia berucap kepada orang ramai di Billings, Montana tempat dia merancang sedikit bakal strategi kempennya untuk menumpukan pada negeri-negeri seperti Florida, Ohio dan Michigan, dan juga California.

“Saya mahu menumpukan kepada 15 atau lebih buah negeri,” katanya. “Kerana kita mesti menang dan saya mahu tenaga saya dimasukkan ke dalam negeri walau macam mana sekali pun.” – AFP