Trump menang ...

Trump menang buat kali ke-3 berturut-turut

WASHINGTON, 24 Feb (Reuters) – Ahli perniagaan Donald Trump semakin dekat dengan penamaan calon presiden Republikan AS selepas mudah meninggalkan pencabarnya di parti politik Nevada, memberikannya kemenangan ketiga dalam empat pertandingan pencalonan awal.

Rangkaian penyiaran telah menyebut Trump sebagai pemenang sejurus selepas undian ditamatkan, dengan Parti Negeri Republikan mengesahkan kemenangan tidak lama selepas itu.

Dengan pulangan masih dijadualkan, Senator AS Marco Rubio dari Florida berada di tempat kedua, dengan Ted Crus, Senator AS dari Texas, di tempat ketiga.

Kemenangan muktamad Trump itu mungkin meneruskan kekecewaan tokoh-tokoh pembentukan Republikan yang mana, kurang dari sebulan lalu, berharap calon bilionair itu terhenti selepas dia tewas pada pertandingan pencalonan pembukaan di Iowa kepada Cruz.

Trump ketika berucap semasa perhimpunan kemenangannya di Las Vegas. – AFP
Trump ketika berucap semasa perhimpunan kemenangannya di Las Vegas. – AFP

Namun sejak itu, Trump mengumpulkan kemenangan di New Hampshire, South Carolina dan kini di Nevada, yang kini akan meneruskan pertandingan pada negara-negara selatan pada 1 Mac.

“Jika anda dengar kepada para penganalisis politik, kami tidak menjangkakan untuk menang begitu banyak, dan sekarang kami mula menang, menang, menang di negara ini,” Trump berkata pada perhimpunan kemenangan di Las Vegas.

Peninjau menjangka Trump akan cemerlang dalam negara-negara itu nanti, meletakkan tekanan pada Cruz, Rubio, dan Gabenor Ohio John Kasich, seorang lagi calon presiden yang bukan faktor di Nevada, untuk tampil dengan langkah tindak balas yang cepat.

ARTIKEL YANG SAMA