Trump nafi gu...

Trump nafi guna ‘kekerasan’ terhadap Clinton

WASHINGTON, 10 Ogos – Calon Rumah Putih Donald Trump, yang sudah pun dipulaukan oleh beberapa anggota Republikan, di bawah pengawasan ketat hari ini berhubung ulasan berkontroversi bahawa sesetengah orang ditafsirkan sebagai ancaman keganasan ke atas saingannya, Hillary Clinton.

Mesej Trump yang mempunyai tujuan, tidak jelas, tetapi ahli undangan, bekas pegawai keselamatan kebangsaan dan pengkritik lainnya melahirkan kebimbangan bahawa dia menyokong, mungkin dalam gurauan bahawa Clinton atau calon Mahkamah Tingginya boleh ditembak.

Trump sebelumnya nampaknya lebih menumpu pada menyampaikan kempen biasanya dengan ucapan menumpu pada Clinton, dengan memberitahu para penyokong Clinton akan mewakili lebih empat tahun seperti Presiden Barack Obama, “tetapi mungkin lebih teruk” dan bertikai dengan dasarnya yang keterlaluan.

Itu adalah siri-siri panjang terbaru salah langkah Trump – termasuklah pertikaiannya dengan ibu bapa kepada seorang tentera Islam Amerika yang terkorban ketika bertugas, yang telah mencemari kempennya sejak dia secara rasmi memenangi pencalonan bulan lalu dan mengakibatkan beberapa anggota Republikan menolak pencalonannya.

Kempen Clinton mengecam bahasa ‘berbahaya’ Trump dan menuntut dalam satu kenyataan bahawa calon presiden itu ‘bagaimanapun tidak mengatakan keganasan.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA