Trump puji la...

Trump puji langkah Britain keluar dari EU

AYSHIRE, Scotland, 24 Jun (AP) – Calon Presiden Republikan, Donald Trump, hari ini memuji langkah Britain yang mengundi untuk meninggalkan Kesatuan Eropah (EU).

“Mereka mengambil semula negara mereka, ia adalah perkara yang hebat,” kata Trump.

Trump tiba di Kelab Golf Turnberry di Scotland sehari selepas undian pungutan suara yang dipanggil Brexit.

Beliau menarik persamaan antara undi Brexit dan kempen presiden Amerika Syarikat, berkata orang mahu mengambil sempadan mereka kembali.

Undi British ditandai dengan perbahasan beberapa tema seperti kebimbangan mengenai imigresen dan keselamatan sempadan.

Trump ketika menyampaikan ucapan semasa pembukaan rasmi Hotel Turnberry dan kelab golf di Turnberry, Scotland semalam. Trump memuji langkah Britain yang mengundi untuk meninggalkan Kesatuan Eropah. – AFP
Trump ketika menyampaikan ucapan semasa pembukaan rasmi Hotel Turnberrydan kelab golf di Turnberry, Scotland semalam. Trump memuji langkah Britain yang mengundi untuk meninggalkan Kesatuan Eropah. – AFP

Trump juga berkata David Cameron, yang merancang untuk meletakkan jawatan Perdana Menteri sebagai British kerana undi, “adalah seorang lelaki yang baik,” tetapi salah mengenai isu Brexit itu.

Beliau menyuarakan pandangan betapa seluruh dunia marah dan mencetuskan rasa bimbang mengenai isu ‘sempadan’ berikutan pengundian menerusi pungutan suara di Britain.

Bagaimanapun, beliau menyanjung tinggi keputusan itu dan menganggapnya ‘hebat.’ Trump juga mencadangkan negara lain turut mengikut jejak Britain dan beranggapan ia bukan satu perkara terakhir.

Beliau berkata, ramai yang marahkan perkara yang sama berlaku di Amerika Syarikat.

Bagaimanapun, beliau tidak menjawab persoalan sama ada Perdana Menteri Britain, David Cameron harus membuat keputusan untuk meletakkan jawatan.