Trump ungguli...

Trump ungguli lima kawasan utama presiden

WASHINGTON, 27 April – Bilionair, Donald Trump menewaskan kesemua lima kawasan utama presiden, mengukuhkan cengkamannya ke atas perebutan Republikan sementara Hillary Clinton dari Demokrat menjarakkan dirinya dari pesaing Bernie Sanders dengan penguasaan yang kuat.

Trump mengetepikan pesaingnya Ted Cruz dan John Kasich di Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania dan Rhode Island – persembahan mengejutkan dari calon yang dilihat sebagai penyelamat politik populis oleh berjuta biarpun dibenci oleh parti penubuhan.

‘Saya menggambarkan diri saya calon andaian,” mogul hartanah memberitahu orang ramai di Trump Tower di New York, biarpun masih kekurangan 1,237 delegasi yang diperlukan untuk memenangi pencalonan.

Bahagian Demokratik, Clinton memenangi empat pertandingan termasuk hadiah besar pada waktu malam, medan pertempuran bagi Pennsylvania.

Tetapi penguasaan sepenuhnya dinafikan oleh Sanders, yang menang di Rhode Ireland. Bekas setiausaha negara itu, 68, menghantar mesej keinginannya untuk ditukarkan dalam pilihan raya umum November dan bertanding bersama Republikan.

Donald Trump melambai selepas berucap semasa acara malam utama Selasa lalu di New York. – AP
Donald Trump melambai selepas berucap semasa acara malam utama Selasa lalu di New York. – AP

Malam Trump tidak kekurangan besar, ketika dia mendapatkan 50 peratus sokongan dalam lima buah negeri, dengan hampir kesemua kawalan melaporkan.

Di Rhode Islands, dia mendapatkan 64 peratus, mengatasi Kasich (24 peratus) dan Cruz (10 peratus).

Paling penting, calon presiden itu, 69, melanjutkan pendahuluannya dalam semua perebutan penting bagi wakil-wakil yang akan secara rasmi memilih pencalonan Republikan pada konvensyen parti pada Julai.

Kejayaan Trump hadir dalam suasana hangat terhadap pendedahan Cruz dan Kasich, yang terdesak untuk menghalang calon utama dari menyelamatkan pencalonan, bergabung untuk menghalangnya dalam perebutan masa depan.

Persembahan kuat dari Clinton semalam memberikan tekanan ke atas Sanders, senator sosial demokratik dari Vermont, walaupun dia berikrar untuk berjuang sehingga kawasan utama California pada 7 Jun nanti. – AFP