Trump ungguli...

Trump ungguli perdebatan Republikan

DES MOINES, Iowa, 29 Jan – Calon Republikan yang disebut-sebut akan menang, Donald Trump tidak menghadiri perdebatan pengundian presiden di Iowa semalam selepas kegelabahan rundingan di saat-saat akhir dengan penyampai Fox News, dengan mengadakan rapatnya sendiri beberapa batu jauhnya empat hari sebelum pertandingan pencalonan pertama bagi persaingan 2016.

Pengerusi Fox News Roger Ailes telah mengadakan tiga perbualan melalui telefon dengan orang kaya berpengaruh hartanah jutawan itu pada hari perdebatan, menurut jurucakap rangkaian itu, tetapi dua perbualan itu gagal menyelesaikan pertikaian menjadi-jadi yang timbul minggu lalu selepas Trump menuntut rangkaian itu menyingkirkan penyampai Megyn Kelly sebagai orang tengah perdebatan.

Trump menawarkan untuk muncul pada perdebatan jika Fox menyumbang AS$5 juta kepada badan amal, menurut rangkaian itu. Fox berkata dia menolak.

Trump mengisi kapasiti dewan yang memuatkan 700 tempat duduk di Universiti Drake, yang mana dia memberitahu orang ramai dia telah mengumpul AS$6 juta bagi kumpulan veteran dalam sehari.

Kempennya tidak mengatakan kumpulan mana yang mendapat dana. Pada perdebatan itu, saingan-saingan Trump mempersendakan gayanya yang tergopoh-gopoh dan mengkritik keputusannya untuk tidak menghadiri perdebatan. – Reuters

Reaksi Trump semasa beliau menyampaikan ucapan kepada warga veteran di Universiti Drake di Des Moines, Iowa. – AFP
Reaksi Trump semasa beliau menyampaikan ucapan kepada warga veteran di Universiti Drake di Des Moines, Iowa. – AFP