Tsai presiden...

Tsai presiden baru Taiwan

TAIPEI, 20 Mei (AFP) – Presiden Taiwan yang baru, Tsai Ing-wen meminta bagi “dialog positif” bersama China dalam ucapan perasmiannya yang ditunggu–tunggu hari ini, meletakkan nada perdamaian dalam menghadapi permusuhan Beijing yang semakin meningkat.

Tsai menduduki pejabat sebagai presiden wanita pertama negara itu selepas mencatatkan kemenangan besar pada Januari untuk menewaskan Kuomintang, yang menamatkan pendekatan semula lapan tahun dengan Beijing di bawah kendalian presiden Ma Ying-jeou.

Pengundi merasakan Ma berpindah terlalu hampir kepada China, yang menyaksikan Taiwan yang berperintahan sendiri sebagai sebahagian dari wilayahnya yang menunggu perpaduan. Tsai yang skeptik dengan Beijing memenangi kempen untuk mengekalkan maruah Taiwan.

Tetapi untuk menggambarkan Taiwan sebagai kuasa bagi kedamaian didepan orang ramai lebih dari 20,000 di istana presiden di Taipei, di mana dia mengangkat sumpah awal hari ini.

“Dua parti yang memerintah merentasi selat perlu mengetepikan sejarah, dan terlibat dalam dialog yang positif, bagi faedah rakyat kedua belah pihak,” katanya.

Tsai Ing-wen melambai kepada penduduk Taiwan apabila dia menyampaikan ucapan penerimaan semasa majlis perasmian beliau di Taipei, Taiwan. – AP
Tsai Ing-wen melambai kepada penduduk Taiwan apabila dia menyampaikan ucapan penerimaan semasa majlis perasmian beliau di Taipei, Taiwan. – AP

Hubungan dengan Beijing sudah tenang sejak dia memenangi jawatan presiden, dengan China meletakkan tekanan ke atas Tsai dalam memberikan mesej sokongannya “satu China” dasar bagi ketenangan di bawah pemimpin yang akan berlepas Ma Ying-jeou. Tsai dan Parti Progresif Demokratik tidak pernah mengiktiraf konsep itu.

Ketika dia tidak menunjukkan sebarang petanda untuk mengalah dari pendirian dalam ucapannya, Tsai menekankan kepentingan komunikasi.

Bagaimana pun, tanpa menyebutkan China dengan nama, Tsai berkata Taiwan perlu menamatkan pergantungannya ke atas tanah besar bagi perdagangan, “untuk memberikan ucapan selamat tinggal kepada pergantungan bagi satu pasaran”.

Dia juga menyuarakan komitmen negara itu kepada kebebasan demokratik. Penganalisis berkata dia pergi terlalu jauh ketika dia mungkin untuk menenangkan Beijing, tanpa membuat sebarang komitmen tertentu, atau merenggangkan penyokong China. Namun tanpa kunci “satu China” yang berkompromi hilang, Beijing tidak mungkin akan ditenteramkan.