Tsipras menan...

Tsipras menang pilihan raya umum

ATHENS, 21 Sept (AFP) – Pemimpin berhaluan kiri Greece yang baru dilantik, Alexis Tsipras telah memenangi kemenangan undian besar yang mempertanggungjawabkan satu mandat untuk mendorong reformasi tidak popular yang dipersetujui di bawah perjanjian jimat cermat dengan pemiutang antarabangsa.

Dengan meraih 99 peratus undian – Syriza mendapat hampir majoriti 300 kerusi parlimen negara, dengan parti nasionalis kecil akan menyertai kerajaan campuran dijangka diumumkan pada Selasa.

“Syriza dibuktikan sangat kuat untuk mati,” Tsipras, 41, perdana menteri negara paling muda dalam masa 150 tahun dan pemimpin berhaluan kiri pertama EU yang menjawat jawatan itu, memberitahu perhimpunan di Athens yang dihadiri oleh ratusan penyokong yang mengibarkan bendera.

“Orang-orang Greece memberi mandat jelas untuk menghapuskan diri kami daripada apa yang telah lama mempengaruhi kami pada masa lalu.”

“Kita berdepan kesukaran di hadapan. Pemulihan semula tidak dapat terus datang seperti magis namun melalui tugas yang banyak, kedegilan dan pergelutan,” ujarnya kepada para penyokong.

Alexis Tsipras melambai kepada para penyokongnya ketika beliau tiba di ibu pejabat pilihan raya parti utama di tengah Athens pada 20 September. – AFP
Alexis Tsipras melambai kepada para penyokongnya ketika beliau tiba di ibu pejabat pilihan raya parti utama di tengah Athens pada 20 September. – AFP

Dan rakan EU tidak membuang masa dalam mengingatkan Greece untuk mengusahakan reformasi.

Tsipras pada hari ini juga akan menerima mandat untuk membentuk kerajaan daripada Presiden Prokopis Pavlopoulos.

“Kita menyatukan bendera dan pasukan kita di bawah panji-panji kejujuran,” ujarnya.

Presiden Perancis, Francois Hollande di antara pemimpin pertama yang mengutus tahniah kepada Tsipras dan dijangka akan mengunjungi Athens dalam beberapa minggu akan datang.

Parlimen baru Greece, yang dijangka bersidang pada 1 Oktober, akan terpaksa menyemak semula bajet 2015, memperhitungkan pencen dan reformasi cukai pendapatan, termasuk cukai ke atas pendapatan petani yang dijangka berganda pada 2017.