Tubuh ibu pej...

Tubuh ibu pejabat AirAsia di Thailand

BANGKOK, 1 Mei (Bernama) – Syarikat penerbangan tambang rendah, AirAsia sedang mengkaji kemungkinan untuk menubuhkan Ibu pejabat Antarabangsanya (IHQ) di Thailand dan membina lapangan terbangnya sendiri di negara ini, kata Timbalan Perdana Menteri Thailand Somkid Jatusripitak.

Beliau berkata perkara itu dibincangkan semasa Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia Tan Sri Tony Fernandes membuat kunjungan hormat ke atas Perdana Menteri Thailand Jen. Prayut Chan-o-cha di Rumah Kerajaan semalam.

“Beliau (Fernandes) membangkitkan idea untuk menubuhkan IHQ di Thailand sebagai pintu masuk pelancongan ASEAN yang sebenar,” menurut media tempatan yang memetik kenyataan Somkid hari ini.

Timbalan Perdana Menteri itu yang bertanggungjawab bagi hal ehwal ekonomi dan turut hadir pada mesyuarat tersebut, berkata cadangan daripada syarikat penerbangan tambang rendah untuk menubuhkan IHQ di Thailand menunjukkan keyakinan pelabur asing telah kembali di negara ini.

Kemungkinan untuk menubuhkan Ibu Pejabat Antarabangsa AirAsia di Thailand kini dikaji. - AFP
Kemungkinan untuk menubuhkan Ibu Pejabat Antarabangsa AirAsia di Thailand kini dikaji. – AFP

Pemilik syarikat penerbangan tambang rendah itu, katanya turut membayangkan pengukuhan anak syarikatnya di rantau ini dan menyenaraikan syarikat itu di Bursa Saham Thailand (SET) atau memohon dua penyenaraian di Malaysia dan Thailand.

Somkid berkata AirAsia juga bersedia untuk bekerjasama dengan syarikat penerbangan lain di Thailand untuk menghubungkan bandar-bandar ASEAN dan membawa penumpang ke negara ini.

Pada Februari lepas, Timbalan Perdana Menteri itu mencadangkan syarikat penerbangan negara, Thai Airways untuk mempertimbangkan membeli 20 peratus kepentingan dalam Thai AirAsia bagi memanfaatkan faedah daripada syarikat penerbangan tambang rendah.

ARTIKEL YANG SAMA