Tugas getir m...

Tugas getir menanti Rodgers

GLASGOW, 19 Julai – Jika Brendan Rodgers tertanya-tanya mengenai kedudukan tugas yang berada di depannya di Celtic, kekalahan 1-0 kepada pasukan sampingan Lincoln Red Imps dari Gibraltar minggu lalu sudah pasti tidak meragukannya.

Apabila bekas bos Liverpool itu diarak di Parkhead Mei lalu sebagai pengganti berprofil tinggi Ronny Diela, ia adalah isyarat dari lembaga Celtic akan bersedia bagi urusan serius sekali lagi yang kebetulan dengan kepulangan pesaing Rangers di kedudukan teratas Scotland.

Sebaliknya, ‘Bhoys’ memulakan musim mereka dengan teruk apabila mengalami kekalahan memalukan menentang pasukan yang hanya terdiri daripada lima pemain profesional sepenuh masa di samping seorang pegawai kastam, seorang anggota bomba, anggota polis dan seorang pemandu teksi.

Kejutan di Gibraltar, yang dikatakan keputusan paling teruk kelab itu, berlaku dalam persaingan pertama yang dikendalikan Rodgers.

Sebelum perlawanan menentang Imps, penyokong Celtic bercakap mengenai kebanggaannya membimbing bekas juara Eropah itu buat kali pertama dalam kelayakan pusingan kedua Liga Juara-Juara.

Rodgers belum lagi menunjukkan dia sebagai pengganti Ronny Diela paling layak untuk mengemudikan Celtic. – AFP
Rodgers belum lagi menunjukkan dia sebagai pengganti Ronny Diela paling layak untuk mengemudikan Celtic. – AFP

Bagaimanapun, jaringan separuh masa kedua Lee Casciaro membawa Rodgers kepada kekalahan memalukan sepanjang kerjayanya, di sebalik apa yang dikatakannya bercanggah pada sepenuh masa.

“Tiada rasa malu. Kami faham apa yang kami perlu lakukan bagi mencapai apa yang kami mahukan,” katanya.

“Kami tidak mendapat peluang. Mereka mendapatkan peluang mereka. Ia adalah perlawanan yang kami kuasai dan memiliki peluang yang cukup untuk menjaringkan gol. Kadangkala ia boleh berlaku.”

Sementara itu mungkin apa yang berlaku, Rodgers tahu persembahan pasukannya tidak dikira dengan pengarah yang menjadikannya pengurus dengan bayaran tertinggi dalam sejarah bola sepak Scotland jika Hoops tersingkir daripada persaingan Eropah pada halangan pertama. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA