Tugasan berat...

Tugasan berat di depan Benitez

MADRID, 18 Ogos – Apabila presiden Real Madrid Florentino Perez menjadi tumpuan media selepas Carlo Ancelotti dipecat Mei lalu dia hanya memberikan tindak balas melucukan bahawa dia ‘tidak tahu’ di mana pengurus dari Itali itu gagal semasa dua tahun membimbing kelab.

Ancelotti menghadiahkan ‘La Decima’ yang didambakan, Piala Eropah ke-10 kelab dan tiga trofi lain tetapi ketidakupayaannya untuk memenangi gelaran utama musim lalu membuktikan peluangnya untuk kekal dalam kerusi panas di Bernabeu nampak sukar.

Keraguan terhadap pemecatan Ancelotti hanya bertambah dengan pelantikan Rafael Benitez sebagai penggantinya.

Benitez tidak diragui memang orang Madrid, di mana dia memulakan kerjayanya yang dilanda kecederaan dan sebagai jurulatih – dia selesai sebagai pembantu jurulatih pasukan senior – sebelum meneruskan dengan tugasan yang lebih besar di Valencia dan Liverpool.

Namun, kebimbangan yang dibangkitkan oleh pesaingnya ialah Benitez belum memenangi gelaran liga bersama empat buah kelab di tiga liga berbeza sejak meninggalkan Sepanyol bersama Valencia 11 tahun lalu.

Bale (kanan) berjabat tangan dengan Benitez selepas digantikan dalam aksi Piala Audi di stadium Allianz Arena 4 Ogos lalu. – Reuters
Bale (kanan) berjabat tangan dengan Benitez selepas digantikan dalam aksi Piala Audi di stadium Allianz Arena 4 Ogos lalu. – Reuters

Tambahan pula, untuk melakukannya sekarang, pengurus berusia 55 tahun itu perlu mengatasi pasukan Barcelona yang baru–baru ini mencatatkan tiga kemenangan dan memenangi bilik persalinan yang penuh dengan bintang yang tidak mahu melihat Ancelotti pergi.

Biarpun ketidakpastian Perez untuk satu-satunya kesalahan yang ditujukan terhadap Ancelotti musim lalu kerana tidak memberikan giliran yang mencukupi untuk skuadnya ketika Los Blancos melalui musim luruh dengan 22 kemenangan.

Akibat musim yang sukar selepas Piala Dunia, Madrid jelas terjejas secara fizikal pada separuh masa kedua musim ketika Barca semakin kuat.

Benitez kerap diejek gara-gara kenakalannya apabila membimbing Liverpool, tetapi dia tidak dapat dituduh tidak menggunakan kesemua sumber yang ada padanya.

Dan sumber itu jauh lebih besar di Bernabeu berbanding mana–mana perhentian dalam perjalanannya sebagai jurulatih setakat ini. – AFP