Tukar pandang...

Tukar pandangan negatif bola sepak China

BEIJING, 8 Dis – China sedang bekerja keras untuk mengatasi imej negatif bola sepak berikutan skandal-skandal korupsi selama bertahun-tahun dan kelembapan terhadap perkembangan pemain, seorang pegawai sukan berkata hari ini.

“Terdapat beberapa usaha utama dalam bola sepak China dalam tahun kebelakangan dan ketika terdapat beberapa keputusan positif, orang ramai masih tidak puas hati,” Timbalan Menteri Sukan Feng Jianzhong memberitahu para pemberita dalam satu taklimat.

“Kami berharap akan mengambil langkah besar dengan bola sepak dan sekarang negara sedang mengambil langkah-langkah untuk melakukannya,” tambahnya.

Feng berkata pihak kerajaan bercadang untuk mempromosikan langkah-langkah anti-korupsi dan meningkatkan hukuman kepada para pesalah, sementara memperkenalkan peraturan-peraturan dan pendidikan yang lebih baik. Bagaimanapun, dia menerangkan dengan lebih lanjut mengenai bagaimana prosedur-prosedur itu akan dijalankan.

Di samping melihat untuk memperbaiki perkara-perkara domestik, satu konsortium yang disokong oleh China Media Capital baru-baru ini mengambil saham AS$400 juta di kelab bola sepak inggeris Manchester City, menjadikan ia pelaburan terbesar Beijing dalam sukan luar negara.

Perikatan itu akan membantu kelab yang dimiliki Abu Dhabi itu mengakses sukan dan pasaran hiburan di China dan memberikan negara itu pemahaman yang lebih baik pada bola sepak antarabangsa.

Pihak berkuasa China telah menyokong langkah untuk memperbaiki bola sepak domestik melalui sokongan politik namun perkembangan telah terjejas oleh kes-kes korupsi sejak sedekad lalu dan kekurangan pemain-pemain berkualiti. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA