Tuna besar di...

Tuna besar dilelong 14 juta yen

TOKYO, 5 Jan (AFP) – Seorang bos susyi Jepun membayar lebih AS$117,000 hari ini untuk seekor tuna bluefin besar tatkala pasar ikan Tsukiji di Jepun mengadakan pelelongan Tahun Baru terakhirnya sebelum langkah pemodenan yang amat diperlukan.

Bidaan berhenti pada harga 14 juta yen untuk ikan seberat 200 kilogram, spesies terancam, yang ditangkap di luar pantai utara Jepun. Harga itu adalah tiga kali lebih tinggi daripada tahun lalu tetapi masih jauh di bawah 155.4 juta yen yang dibayar oleh operator rangkaian susyi pada 2013 – apabila rangkaian restoran Hong Kong menjejas dan menambah bidaan – untuk ikan yang lebih besar tetapi berkualiti sama.

Pelelongan Tahun Baru adalah ciri-ciri tradisional di Tsukiji, di mana pembida membayar jauh lebih banyak demi prestij membeli ikan pertama pada tahun itu.

Namun ia berlaku tatkala Jepun, pengguna tuna bluefin terbesar di dunia, menghadapi gesaan yang meningkat untuk mengharamkan perniagaan spesies berkenaan, di mana pencinta alam sekitar mengingatkan semakin pupus.

Jumlah ikan tuna bluefin Pasifik dijangka merosot “walaupun jika kerajaan memastikan langkah pengurusan sekarang dilaksanakan sepenuhnya,” kata Amanda Nickson, pengarah Pemuliharaan Tuna Global di Dana Amanah Kebajikan Pew, dalam satu siaran akhbar.

Presiden rangkaian restoran susyi Sushi-Zanmai, Kiyoshi Kimura menunjukkan tuna seberat 200kg di restoran utamanya di pasara ikan Tsukiji Tokyo pada 5 Januari. – AFP
Presiden rangkaian restoran susyi Sushi-Zanmai, Kiyoshi Kimura menunjukkan tuna seberat 200kg di restoran utamanya di pasara ikan Tsukiji Tokyo pada 5 Januari. – AFP

Bluefin pada lazimnya merupakan ikan paling mahal di Tsukiji, pasar ikan dan makanan laut borong terbesar di dunia. Satu keping “otoro”, atau bahagian bawah perut ikan, boleh berharga sehingga beberapa ribu yen di restoran mewah Tokyo.

Kepopularan semakin meningkat susyi Jepun di seluruh dunia telah mencetuskan permintaan di tempat lain.

“Berdasarkan keadaan terdesak penduduk, berkurangan kepada empat peratus tahap tanpa ikan – adalah membimbangkan harga pelelongan sedang naik sekali lagi,” tambah Nickson.

“Masyarakat antarabangsa mesti membenarkan kerajaan Jepun tahu pelelongan tambahan diperlukan untuk menyelamat spesies ini.”