Tunisia perlu...

Tunisia perlu melaraskan model pembangunan – IMF

TUNIS, 28 Feb (AFP) – Tunisia perlu melaraskan model pembangunannya untuk menangani kelembapan ekonomi dan membina “pertumbuhan inklusif”, ujar perwakilan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) negara itu, menjelang garis jangkaan kredit IMF.

Pihak berkuasa telah gagal untuk membetulkan ekonomi sejak pemberontakan lima tahun lalu yang menggulingkan presiden jangka panjang Zine El Abidine Bine Ali.

Pertumbuhan ekonomi Tunisia menurun ke 0.8 peratus tahun lepas daripada 2.3 peratus pada 2014, dan pengangguran seluruh negara kekal 15 peratus.

Pada Januari, beberapa gelombang bantahan merebak ke beberapa bandar termasuk Tunis dalam antara pergolakan sosial paling teruk sejak pemberontakan 2011.

“Trend ini perlu diterbalikkan… ideanya adalah membina asas buat pertumbuhan inklusif dan menyemak semula model pembangunan Tunisia,” Robert Blotevogel memberitahu AFP.

Robert Blotevogel ketika ditemu bual oleh AFP – AFP
Robert Blotevogel ketika ditemu bual oleh AFP – AFP

Seorang delegasi IMF kini di Tunisia bagi membincangkan satu pakej bantuan baru sekurang-kurangnya sama dengan had kredit AS$1.7 bilion yang diberikan pada 2013.

Blotevogel berkata pihak kerajaan dan IMF telah bersetuju pada “matlamat bagi reformasi-reformasi besar dan diagnosis” ke atas situasi itu, dan kami sekarang “kebanyakannya memfokuskan pada jangka masa bagi pelaksanaan.”

Lembaga pengarah IMF dijangka akan meluluskan had kredit baru itu untuk jangka masa lebih empat tahun atas permintaan Tunis pada 22 April, katanya.

“Pertumbuhan jangkaan bagi 2016 tidak sesuai dengan aspirasi orang-orang Tunisia. Ia tidak akan cukup kuat untuk mengurangkan pengangguran,” tambahnya.

Dia berkata dia menjangkakan 2016 akan menjadi “tahun penstabilan”, menerangkan bahawa sektor pertanian dijangka akan berprestasi kurang berbanding 2015.

Eksport minyak zaitun dan kurma memberikan dorongan ekonomi pada 2015, menteri kewangan itu berkata pada Oktober.

Dalam pelancongan, “tanda-tanda awal… tidak membawa kepada kepercayaan bahawa akan ada apa-apa pemulihan besar” tahun ini, tambah Blotevogel.

Tunisia kehilangan lebih daripada sepertiga hasil pelancongan pentingnya pada 2015, selepas serangan-serangan yang didakwa dilakukan oleh kumpulan IS yang telah membunuh 56 orang pelancong asing.

Balotevogel berkata Tunisia perlu melaraskan bajetnya untuk melancarkan semula ekonomi dan memastikan pertumbuhan boleh “mencapai rantau-rantau yang paling lemah dan juga yang kurang bernasib baik.”