Turabi selama...

Turabi selamat dikebumikan

KHARTOUM, 6 Mac (AFP) – Para pegawai kanan Sudan menyertai kira-kira 3,000 penziarah hari ini pada majlis pengebumian pemimpin veteran Islam, Hassan Turabi, sekutu pengkritik rejim.

Polis telah dikerahkan ketika jenazah Turabi disemadikan di perkuburan Burri di timur bandar itu.

Para penziarahnya terdiri daripada Parti Kongres Popular, kebanyakannya memakai jubah tradisional dan turban, berarak membawa sepanduk gambarnya dan memberi penghormatan terakhir ke atasnya.

Naib Presiden pertama Bakri Hassan Saleh di antara anggota kerajaan yang hadir pada majlis itu namun Presiden Omar al-Bashir tidak hadir selepas terbang ke Jakarta bagi menghadiri sidang kemuncak Islam yang dirasmikan pada esok (Isnin).

Bashir mengunjungi keluarga Turabi pada malam Sabtu bagi mengucapkan takziah atas kematian Turabi yang berusia 84 tahun akibat serangan jantung sebelumnya.

Para penziarah memegang sepanduk potret Hassan al-Turabi semasa pengebumiannya pada 6 Mac di bandar Khartoum. – AFP
Para penziarah memegang sepanduk potret Hassan al-Turabi semasa pengebumiannya pada 6 Mac di bandar Khartoum. – AFP

Kedua-dua lelaki berkenaan pernah menjadi sekutu rapat. Turabi merupakan pasukan utama di sebalik rampasan kuasa 1989 yang menjadikan Bashir berkuasa, yang membawa masuk rejim Islam yang dihoskan oleh pemimpin Al-Qaeda, Osama bin Laden dari 1992 hingga 1996.

Satu pertikaian kuasa antara mereka menyaksikan Turabi disingkirkan daripada kepimpinan pemerintah Parti Kongres Negara sedekad selepas rampasan kuasa itu. Dia kemudian membentuk partinya sendiri.

Turabi hanya satu-satunya ahli politik Sudan yang menyokong waran yang dikeluarkan bagi penangkapan Bashir oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) atas dakwaan jenayah perang, jenayah ke atas kemanusiaan dan genosid berhubung pengendalian rejim ke atas konflik di Darfur.

ARTIKEL YANG SAMA