Turki, EU bin...

Turki, EU bincang krisis pelarian

BRUSSELS, 29 Nov (AFP) – Pemimpin Kesatuan Eropah akan menawarkan wang tunai Turki dan rangsangan untuk tawaran keahliannya dalam pertukaran bagi kerjasama dengan krisis asing pada sidang kemuncak hari ini, walaupun isu-isu utama masih perlu ditempa.

Pegawai berkata, EU dijangka bersetuju untuk membiayai pakej bantuan tiga bilion euro (AS$3.2 bilion) terhadap Turki untuk membantu ia menghentikan aliran pelarian ke Eropah dari konflik di Syria, di mana 2.2 juta daripada mereka kini berada di Turki.

Perdana Menteri Ahmet Davutoglu, sebagai wakil Presiden Recep Tayyip Erdogan, juga bersedia untuk memenangi perjanjian bagi membuka lembaran baru pada bulan Disember dalam satu rundingan untuk blok 28 negara.

Akan tetapi, penembakan jatuh pesawat Turki oleh jet Rusia di sempadan Syria pada selasa lalu dan keputusan Presiden Recep Tayyip Erdogan untuk melangkau sidang kemuncak itu mungkin akan menambahkan lagi tekanan kepada hubungan yang sudah rumit antara Brussels dan Ankara.

Presiden Kesatuan Eropah Donald Tusk berkata dalam satu surat jemputan kepada para pemimpin mengenai kepentingan sidang kemuncak itu “akan menandakan satu langkah penting dalam membangunkan hubungan kita dan menyumbang kepada pengurusan terhadap krisis penghijrahan”.

Desakan oleh Canselor Jerman Angela Merkel untuk mengadakan sidang kemuncak, ketika ia berusaha untuk meringankan beban pelarian di negara itu, Tusk telah memilih untuk meneruskan mesyuarat itu walaupun amaran terhadap keganasan dijalankan di Brussels.

ARTIKEL YANG SAMA