Turki-Israel ...

Turki-Israel pulihkan hubungan

ANKARA, 21 Ogos – Parlimen Turki telah meluluskan perjanjian untuk memulihkan hubungan dengan Israel selepas kelewatan yang disebabkan oleh cubaan rampasan kuasa bulan lalu, media kerajaan melaporkan semalam.

Penggubal undang-undang mengesahkan kelewatan perjanjian Jumaat itu untuk memulihkan hubungan antara kedua-dua bekas sekutu serantau selepas perselisihan enam tahun.

Di bawah perjanjian itu, Israel akan membayar Turki AS$20 juta (€ 17.7 juta) dalam pampasan untuk serbuan komando Israel ke atas kapal bantuan Turki di Gaza pada tahun 2010 yang menyebabkan 10 warga Turki terbunuh, lapor agensi berita Anadolu.

Israel akan membayar Turki “sekali gus” dalam tempoh 25 hari waktu bekerja dari perjanjian itu mula berkuat kuasa, kata agensi itu, di mana para keluarga mangsa juga akan menerimanya dalam masa terdekat.

Di bawah terma perjanjian itu, kedua-dua pihak bersetuju warganegara individu Israel atau mereka yang bertindak bagi pihak kerajaan Israel tidak akan bertanggungjawab atas – sama ada jenayah atau kewangan – untuk serbuan itu, menurut Anadolu.

Menteri kabinet Israel meluluskan perjanjian itu dengan Turki pada akhir bulan Jun tetapi Ankara tidak memberi respons kepada parlimen berikutan dengan tekanan percubaan rampasan kuasa 15 Julai lalu oleh puak pemberontakan tentera.

Israel segera memberi sokongan kepada kerajaan Turki selepas cubaan rampasan kuasa itu, mengutuk sambil mengulangi kepercayaan terhadap proses perdamaian di antara kedua-dua negara.

Sekarang perjanjian itu telah diluluskan, kedua-dua negara dijangka memulakan proses bertukar-tukar duta untuk memulihkan hubungan diplomatik sepenuhnya.

Dalam satu kenyataan, kerajaan Israel mengalu-alukan kelulusan parlimen Turki terhadap perjanjian itu dan berkata ia berharap “untuk langkah seterusnya bagi pelaksanaannya, termasuk pulangan duta masing-masing.”

Perjanjian itu juga melibatkan pelonggaran sekatan laut ke atas Semenanjung Gaza di bawah pentadbiran Hamas yang mana membenarkan Turki untuk menghantar bantuan kemanusiaan kepada rakyat Palestin di sana melalui perlabuhan Ashdod, Israel.

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu sebelum ini telah bercakap tentang kelebihan hubungan ekonomi yang lebih baik, dalam proses perbincangan untuk saluran paip ke Turki untuk mengeksport gas Israel. – AFP