Turki kejutka...

Turki kejutkan Republik Czech

LENS, Perancis, 22 Jun (AFP) – Burak Yilmaz dan Ozan Tufan menjaringkan gol pada setiap separuh masa ketika Turki menewaskan Republik Czech 2-0 untuk menghidupkan harapan tipis mereka mara ke pusingan 16 terakhir Euro semalam.

Kekalahan itu menyingkirkan Republik Czech, yang sudah terjejas kepada Turki pada persaingan Euro yang lalu. Turki tewas dalam dua perlawanan Kumpulan D dan dihukum kerana peminat mereka yang sukar dikawal kerana meraikan sambutan liar di tempat penyokong ketika Turki mencuri tumpuan.

Emre Mor, 18, yang baru sahaja ditandatangani oleh Borussia Dortmund, meluru ke sudut kanan selepas 10 minit, menyaksikan Yilmaz berada di tengah dan memberikan bola sempurna kepada pemain Beijing Goan itu untuk meledakkan jaringan.

Dalam persaingan sengit itu, gol itu adalah percubaan tunggal Turki ke dalam gawang Czech pada setengah jam pertama. Penjaga gol Turki, Volkan Babacan menghasilkan penyelamat menarik untuk mengekalkan pasukannya dalam perlawanan. Dia juga bernasib baik apabila tandukan Tomas Sivok melepasi palang.

Penyerang Turki, Tufan (kiri) meraikan jaringan semasa menentang Republik Czech di stadium Bollaert-Delelis, Lens kelmarin. – AFP
Penyerang Turki, Tufan (kiri) meraikan jaringan semasa menentang Republik Czech di stadium Bollaert-Delelis, Lens kelmarin. – AFP

UEFA-Euro-2016-Logo

Pada Euro 2008, Turki bangkit setelah ketinggalan dua gol untuk menewaskan Republik Czech 3-2. Dan pemain veteran Czech, Jaroslav Plasil, yang menjaringkan gol dalam perlawanan itu berganding bersama Borek Dockal dan melepaskan rembatan dari jarak 25 meter menuju ke sudut jaring sebelum Babacan berjaya menolaknya keluar.

Republik Czech terus memberikan tekanan tetapi Turki menyudahkan jaringan pada minit ke-65. Selcuk Inan membuat hantaran lintang yang ditanduk Mehmet Topal dan Tufan meledakkan sepakan sukar yang berjaya menewaskan Petr Cech.

“Ia sudah tentu kekecewaan besar bagi semua orang. Kami memiliki peluang dalam tangan kami, malangnya kami gagal. Kami bermula dengan baik. Mereka menjaringkan gol pada serangan pertama dan itulah titik perubahan,” Cech memberitahu televisyen Czech.

ARTIKEL YANG SAMA