Turki lancar ...

Turki lancar operasi anti-IS di Syria

ISTANBUL, 24 Ogos – Tentera Turki yang disokong oleh serangan gabungan udara antarabangsa hari melancarkan operasi melibatkan jet pejuang, tentera darat elit untuk menyasarkan serangan ke atas kumpulan jihad IS daripada sebuah bandar sempadan Syria utama.

Operasi yang dilancarkan oleh Turki terhadap konflik di Syria bertujuan menghapuskan pejuang IS dari bandar Jarabulus yang terletak bertentangan bandar Turki Karakamis, kata pejabat Perdana Menteri.

Operasi itu bermula sekitar 04:00 waktu tempatan (0100 GMT) dengan meriam Turki diledakkan yang menyasarkan pejuang IS sekitar Jarabulus.

Jet pejuang Turki F-16 dan pesawat gabungan perang juga mencapai sasaran di Syria. Media berkata sejumlah rakyat elit pasukan khas Turki sudah berada di Syria.

Ketegangan meningkat di sempadan Syria-Turki hari sebelumnya, berikutan serangan roket dari Jarabulus yang mendarat di Turki dengan tentera Turki melakukan serangan sebagai tindak balas.

“Angkatan Tentera Turki dan Angkatan Gabungan Udara Antarabangsa telah melancarkan operasi ketenteraan yang bertujuan untuk menghapuskan daerah Jarabulus di wilayah Aleppo dari pertubuhan pengganas Daesh,” kata kenyataan Perdana Menteri, menggunakan singkatan Bahasa Arab untuk kumpulan IS.

Operasi itu juga jelas bertujuan untuk mencegah sebarang serangan oleh Jarabulus oleh militia pro-Kurdish yang juga menentang IS.

Dalam satu temu bual sebelum ini dengan televisyen NTV swasta, Timbalan Perdana Menteri Numan Kurtulmus berkata Ankara melihat Jarabulus – “sebagai satu perkara dalam keselamatan negara”.

“Apa yang telah kita katakan, sejak awal, adalah bahawa Jarabulus atau mana-mana bandar lain yang dipegang oleh IS tidak boleh diterima,” katanya.

Operasi tersebut menunjukkan Turki sangat peka dan serius untuk menghapuskan pejuang IS, yang telah dipersalahkan berikutan rentetan serangan di dalam negara ini, serangan hujung minggu terkini mengenai perkahwinan Kurdish di Gaziantep yang menyebabkan 54 orang mati. – AFP