Turki lancar ...

Turki lancar serangan hebat

ISTANBUL, 29 Julai (Reuters) – Pesawat pejuang Turki melancarkan serangan hebat mereka pada militan Kurdish di utara Iraq semalaman sejak serangan udara bermula minggu lepas, kata seorang pegawai kerajaan, selepas beberapa jam Presiden Tayyid Erdogan berkata proses keamanan telah menjadi mustahil.

Jet pejuang F-16 mengenakan enam sasaran di Iraq dan telah dikerahkan dari pangkalan udara di wilayah tenggara Diyabarkir, Turki, kata pegawai itu, bercakap tanpa mendedahkan identitinya disebabkan sensitiviti operasi itu.

“Serangan semalam merupakan serangan terbesar sejak kempen itu bermula minggu lepas,” katanya.

Turki mula mengebom perkhemahan Parti Pekerja Kurdish (PKK) di utara Iraq Jumaat lepas dalam apa yang pegawai kerajaan telah berkata sebagai satu respons kepada beberapa siri pembunuhan pegawai-pegawai polis dan tentera-tentera yang dipersalahkan pada kumpulan militan Kurdish.

Kelmarin, jet-jet pejuang juga mengebom sasaran PKK di wilayah asia tenggara Sirnak, Turki, bersempadan dengan Iraq, selepas satu serangan kepada kumpulan anggota polis.

Turki kini melakukan serangan udara besar-besarannya terhadap militan Kurdish di utara Iraq. – AFP
Turki kini melakukan serangan udara besar-besarannya terhadap militan Kurdish di utara Iraq. – AFP

PKK telah mengatakan serangan udara tersebut, dilancarkan serentak dengan serangan Turki terhadap pejuang Negara Islam (IS) di Syria, memberikan proses damai sebagai sia-sia.

Erdogan, bagaimanapun, berkata kelmarin bahawa proses keamanan telah menjadi mustahil dan menggesa parlimen untuk melucutkan ahli-ahli politik yang berkaitan dengan militan imuniti daripada pendakwaan, satu langkah yang disasarkan pada pembangkang pro-Kurdish.

Parlimen dijangka untuk membincangkan operasi tentera di Iraq dan Syria, dan juga panggilan Erdogan pada penarikan balik imuniti, dalam sidang tertutup hari ini.

Erdogan memulakan perbincangan pada 2012 untuk cuba menghentikan pemberontakan PKK, secara besarnya berlawan majoritinya Kurdish di tenggara, yang telah membunuh 40,000 orang sejak 1984. Satu gencatan senjata yang rapuh telah memegang sejak Mac 2013.

Rakan barat telah mengatakan mereka mengiktiraf hak Turki untuk mempertahankan diri tetapi telah menggesa anggota Nato untuk tidak membenarkan usaha damai dengan PKK untuk runtuh.

Sementara menganggap PKK sebagai sebuah organisasi pengganas, Washington bergantung besar kepada pejuang Kurdish Syria memerangi IS di Syria.