Turki rampas ...

Turki rampas kawalan agensi berita Cihan

ISTANBUL, 8 Mac (Reuters) – Pihak berkuasa Turki telah merampas kawalan ke atas agensi berita Cihan, menurut satu kenyataan daripada Cihan, sekali gus memperluaskan tindakan keras ke atas penyokong ulama Islam yang berpangkalan di AS Fethullah Gulen, musuh berpengaruh Presiden Tayyip Erdogan.

Cihan berkata di laman webnya lewat semalam bahawa sebuah mahkamah Istanbul akan melantik seorang pentadbir untuk mengendali agensi berdasarkan satu permintaan daripada pendakwa raya, beberapa hari selepas pihak berkuasa merampas kawalan ke atas akhbar berpengaruh yang dikaitkan dengan Gulen, Zaman.

Rampasan tersebut menimbulkan kebimbangan antarabangsa mengenai kebebasan berakhbar di Turki dan dibincangkan pada sidang kemuncak Kesatuan Eropah semalam dengan Ankara mengenai krisis penghijrahan.

Menteri luar Perancis berkata keputusan untuk merampas kawalan Zaman, akhbar terbesar Turki berdasarkan pengedaran, adalah “tidak dapat diterima” dan menentang nilai-nilai Eropah.

Cihan dan Zaman adalah sebahagian daripada syarikat media Feza Gazetecilik.

Erdogan menuduh Gulen bersubahat untuk mengguling kerajaan dengan membina satu rangkaian penyokong dalam badan kehakiman, polis dan media. Gulen menafikan dakwaan tersebut.

Kedua-dua lelaki adalah sekutu sehingga polis dan pendakwa yang dilihat sebagai bersimpati dengan Gulen melancarkan satu siasatan rasuah dalam golongan dalam Erdogan pada 2013.

Pada awal Mac, pihak berkuasa Turki menutup perniagaan media yang dirampas pada tahun lalu daripada Koza Ipek Holding, konglomerat yang dikaitkan dengan Gulen.