Turki sasar m...

Turki sasar media selepas rampasan kuasa

ANKARA, 25 Julai – Pihak berkuasa Turki hari ini mengeluarkan waran tangkap ke atas 40 jurnalis dalam fasa baru tindakan keras perundangan berkontroversi selepas kegagalan rampasan kuasa, ketika Presiden Recep Tayyip Erdogan akan menghoskan ketua-ketua parti pembangkang bagi mesyuarat yang tidak pernah berlaku dahulu.

Lebih 13,000 orang telah ditahan sejauh ini dalam tangkapan meluas ekoran bidaan rampasan kuasa pada 15 Julai, yang pihak berkuasa salahkan ke atas pendakwah Islam berpangkalan di Amerika Syarikat, Fethullah Gullen.

Tindakan keras itu telah membangkitkan ketegangan dengan Kesatuan Eropah, melanjutkan lagi bidaan keahlian Ankara, sementara krisis diplomatik dengan Washington sedang muncul jika AS enggan untuk mengekstradisi Gulen ke Turki.

Pendakwa antipengganas Istanbul mengeluarkan waran tangkap bagi 42 jurnalis sebagai sebahagian daripada siasatan rampasan kuasa gagal, menurut agensi berita Anadolu milik kerajaan.

Kalangan mereka yang disasarkan oleh waran itu ialah wartawan terkenal Nazli Ilicak yang telah dipecat dari akhbar harian Sabah pro kerajaan pada tahun 2013 kerana mengkritik para menteri yang terlibat dalam skandal rasuah, lapor NTV dan CNN-Turk.

Kerajaan menyalahkan Gulen yang tinggal di AS atas skandal rasuah 2013, dengan beberapa pegawai pada masa itu mengelarnya ia satu bidaan rampasan kuasa yang bertujuan untuk menyingkirkan presiden.

Lima orang telah ditahan sejauh ini walaupun 11 daripada suspek itu dipercayai sudah berada di luar negara, kata agensi berita Dogan. Polis sedang mencari Ilicak di pusat peranginan Bodrum.

Dalam serbuan baru hari ini, polis turut menahan kira-kira 40 suspek di akademi tentera askar di sebelah Istanbul, Eropah.

Sementara itu, 31 ahli akademik, termasuk profesor juga ditahan dalam operasi berpusat di Istanbul berhubung tuduhan mempunyai kaitan dengan Gulen, kata Dogan. – AFP