Turki serang ...

Turki serang sasaran IS di Syria

ANKARA, 15 Jan (Reuters) – Kereta kebal dan meriam Turki telah mengebom kedudukan Kumpulan Islam IS di Syria dan Iran dalam tempoh 48 jam lalu, membunuh hampir 200 orang pejuangnya dalam tindak balas di atas pengeboman berani mati di Istanbul, Perdana Menteri Ahmet Davutoglu berkata semalam.

Seorang pengebom berani mati Kumpulan IS yang memasuki Turki sebagai orang pelarian Turki, telah meletupkan dirinya sendiri dikalangan kumpulan pelancong di pusat bersejarah Istanbul Selasa lalu, membunuh 10 orang warga Jerman dan mengakibatkan beberapa orang lagi warga asing cedera parah.

Turki, sebuah negara anggota NATO dan sebahagian dari gabungan penentang Kumpulan Islam IS yang diketuai AS akan juga melancarkan serangan udara ke atas militan-militan radikal Sunni jika perlu dan tidak akan berhenti sehingga mereka diusir dari sempadannya, kata Davutoglu.

“Selepas kejadian pada Selasa lalu hampir 500 meriam dan kereta kebal melepaskan tembakan ke atas kedudukan Daesh di Syria dan Iraq,” dia memberitahu persidengan duta-duta Turki di bandar Ankara, dengan menggunakan nama Arab bagi kumpulan Islam IS.

“Hampir 200 anggota Daesh termasuklah ketua-ketua yang dipanggil ketua serantau telah menjadi berkecuali dalam tempoh 48 jam lalu.

Selepas ini, setiap ancaman dihalakan ke arah Turki akan dihukum sebegitu.”

Davutoglu berkata serangan Turki telah mensasarkan kedudukan kumpulan Islam IS sekitar Bashiqa di utara Iraq, yang mana Ankara baru-baru mengerahkan unit perlindungan untuk mempertahankan tentera-tentera Turki yang sedang melatih militia Iraq dalam memerangi radikal-radikal Sunni.

Serangan selat seberang ke Syria mensasarkan kawasan sekitar bandar Marea yang dikuasai pemberontak 20 km dari sempadan Turki dan berhampiran hujung ‘zon selamat’ yang ingin Turki bentuk di utara Syria untuk menjauhkan Kumpulan Islam IS.

“Serangan darat kami ke atas kedudukan ini berterusan dan jika perlu pasukan tentera udara kami akan terlibat,” Davutoglu memberitahu persidangan itu.