Turki siasat ...

Turki siasat dalang pengeboman berani mati

GAZIANTEP, Turki, 22 Ogos – Berikutan dengan insiden pengeboman yang berlaku di dalam satu majlis perkahwinan kurdish di Turki, pihak berkuasa Turki hari ini telah mengadakan siasatan segera untuk mengenal pasti identiti pengebom berani mati kanak-kanak yang bertindak atas arahan kumpulan jihad IS.

Presiden Recep Tayyip Erdogan berkata pengebom di majlis perkahwinan lewat Sabtu di bandar Gaziantep berhampiran dengan Syria itu berusia “di antara 12 dan 14 tahun” dan penemuan awal menunjukkan bahawa ia telah “dilakukan oleh Daesh (IS)”.

Media berkata majoriti mereka yang terbunuh adalah terdiri daripada kanak-kanak atau remaja, dengan 29 daripada 44 mangsa yang dikenal pasti setakat ini adalah berusia di bawah 18 tahun. Sekurang-kurangnya 22 mangsa terdiri daripada mereka yang berusia di bawah 14, menurut seorang pegawai Turki.

Tiada maklumat lanjut mengenai identiti pengebom, tetapi Erdogan berkata IS telah berada di Gaziantep yang terletak hanya 60 kilometer (37 batu) di utara Syria dan merupakan hab utama bagi pelarian dari lebih lima tahun daripada peperangan sivil.

Berita harian Hurriyet berkata ujian DNA sedang dilakukan untuk mengenal pasti identiti, bangsa dan jantina pengebom.

Terdapat kemungkinan bahawa pengebom telah datang ke atas sempadan dari Syria tetapi juga diketahui telah membina sel-sel tempatan di Gaziantep dan juga Istanbul, menurut Abdulkadir Selvi.

Beliau berkata pasukan keselamatan Turki percaya serangan yang telah ditetapkan masa itu adalah sebagai tindakan balas oleh jihad untuk serangan kedua-dua oleh militia Kurdis dan kumpulan pembangkang pro-Ankara Syria terhadap IS di Syria.

Pemimpin Parti Demokratik Rakyat pro-Kurdish (HDP) Selahattin Demirtas berkata dalam satu kenyataan bahawa “semua mereka yang terbunuh adalah warga Kurdi”. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA