Turki umum pe...

Turki umum pelan untuk tingkat sektor pelancongan

ANKARA 22 Feb (Reuters) – Perdana Menteri Ahmet Davutoglu mengumumkan satu pelan hari ini untuk menyokong sektor pelancongan Turki, dilanda oleh ketegangan-ketegangan dengan Rusia dan ketidakselamatan dalam negara, termasuk 255 juta lira (AS$87 juta) geran dan kemudahan untuk membenarkan firma-firma pelancongan untuk menstrukturkan semula hutang.

Turki begitu popular terutama dengan para pelancong Jerman, namun telah melihat permintaan menurun selepas pengebom berani mati membunuh 10 warga Jerman di Istanbul bulan lepas.

Sementara itu warga Rusia telah diberitahu oleh Moscow untuk menghindarkan tempat itu selepas Turki menembak jatuh pesawat jet milik Rusia berdekatan sempadan dengan Syria Oktober lepas.

Kewangan pelancongan lebih daripada separuh akaun defisit Turki ketika ini, berdasarkan perangkaan dari 2014, yang mana dilihat sebagai salah satu kelemahan-kelemahan ekonomi negara yang terbesar.

Turki berdepan beberapa ancaman keselamatan. Ia sebahagian daripada pakatan yang diterajui AS dalam memerangi IS di negeri jiran Syria dan Iraq, dan telah melihat beberapa pengeboman berani mati di bandar-bandar termasuk Istanbul dan Ankara sepanjang tahun lalu yang dipersalahkan pada kumpulan itu.

ARTIKEL YANG SAMA