Turkmenistan ...

Turkmenistan dedah arca emas presiden

ASHGABAT, Turkmenistan, 25 Mei (AFP) – Negeri Asia Tengah yang terpencil, Turkmenistan, hari ini mendedahkan arca emas besar Presiden Gurbanguly Berdymukhamedov menunggang kuda, dalam satu tindakan yang menyusul personaliti kultus mantannya.

Arca setinggi 21 meter itu terletak di bandar Ashgabat, menggambarkan presiden menunggang kuda kegemarannya, Akkan (White Khan) dan memberi tabik di sebelah tangan kanannya.

Dengan acuan gangsa dan dilitupi daun emas 24 karat, ia adalah monumen yang pertama bagi presiden bekas negara Soviet yang kaya tenaga itu sejak beliau menjawat jawatannya pada 2006.

Arca itu digelar ‘The Protector’, gelaran tidak rasmi Berdymukhamedov.

Bekas doktor gigi itu mengambil alih kuasa selepas kematian Saparmurat Niyazov, yang membina arca emas dirinya yang berputar mengikut pergerakan matahari.

Warga Turkmenistan ketika ikut serta dalam majlis perasmian monumen pertama Presiden Turkmenistan di Ashgabat pada 25 Mei. – AFP
Warga Turkmenistan ketika ikut serta dalam majlis perasmian monumen pertama Presiden Turkmenistan di Ashgabat pada 25 Mei. – AFP

Namun ia telah diturunkan beberapa tahun selepas kematian Niyazov dan sejak itu telah dipindahkan ke pinggir bandar.

Niyazov, terkenal kerana menubuhkan kultus personaliti, juga menamakan semula bulan sempena nama anggota keluarganya dan menulis sebuah ‘buku jiwa’ yang semua kanak-kanak dijangka akan mempelajarinya dengan mendalam.

Semasa majlis pendedahan arca baru itu, yang Berdumukhamedov tidak menghadirinya, speaker parlimen Akdja Nurberdieva mengatakan ia adalah keputusan daripada ‘pelbagai cadangan daripada orang biasa, kesatuan kolektif dan persatuan orang awam,” untuk “menandakan perkhidmatannya kepada tanah air.”