Turnbull bida...

Turnbull bidas Abbott

SYDNEY, 22 Mac – Perdana Menteri Australia Malcolm Turnbull hari ini membidas presiden sebelum beliau, Tony Abbott yang secara dramatik campur tangan untuk meraih pujian bagi dasar-dasar yang dibawa oleh kerajaan ke pilihan raya akan datang.

Abbott, yang disingkirkan September lalu dalam rampasan kuasa parti, mengumumkan kerajaan bertanding pada rekodnya, dalam ulasan luar biasa yang mengenang kekacauan politik yang telah melahirkan lima orang pemimpin dalam tempoh lima tahun.

“Ia adalah kempen sangat mudah bagi saya kerana kerajaan Turnbull bertanding pada rekod kerajaan Abbott,” dia memberitahu Sky News lewat semalam. “Ia adalah rekod yang sangat mantap,” ujarnya, dengan mengatakan dasar imigresen yang berpendirian keras yang menghalang kemasukan bot pencari suaka dan siri-siri perjanjian perdagangan bebas.

Abbott masih menjadi anggota parlimen tetapi berjanji tidak akan campur tangan selepas pengambilan alih Turnbull, dengan berjanji ketika pengundurannya bahawa tidak akan ada kerosakan, tidak akan penjejasan, tidak ada pemotongan’.

Bagaimanapun dia terus campur tangan, untuk menggembirakan ahli-ahli undangan sayap kanan yang tegar yang masih menerima pemikiran pengembaliannya kepada jawatan tertinggi.

Malcolm Turnbull (kiri) pada sidang akhbar di Canberra pada 20 September 2015, dan Tony Abbott (kanan) bercakap kepada media di Canberra pada 9 Februari 2015. – AFP
Malcolm Turnbull (kiri) pada sidang akhbar di Canberra pada 20 September 2015, dan Tony Abbott (kanan) bercakap kepada media di Canberra pada 9 Februari 2015. – AFP

Turnbull, yang membidas pengurusan ekonomi Abbott, pada Jumaat lalu membidas campur tangan itu yang boleh mengundang masalah sebelum pilihan raya umum yang menurutnya mungkin diadakan seawal-awalnya Julai. – AFP