Twitter disam...

Twitter disaman oleh janda AS

pg18_160116_cCALIFORNIA, 15 Jan (Reuters) – Twitter Inc telah disaman oleh janda seorang rakyat Amerika yang terbunuh di Jordan yang menuduh syarikat media sosial itu memberi suara kepada IS, sambil menambah tekanan untuk melumpuhkan talian propaganda yang dikaitkan dengan keganasan.

Tamara Fields, seorang wanita yang suaminya Florida Lloyd telah meninggal dunia dalam serangan 9 November lalu di pusat latihan polis di Amman, berkata Twitter sengaja membiarkan kumpulan berani mati IS itu menggunakan rangkaiannya untuk menyebarkan propaganda, mengumpul wang dan menarik ramai rekrut.

Peguam pakar dalam keganasan berkata Fields menghadapi perjuangan yang getir, walaupun kes itu boleh membawa kepada lebih banyak peringatan bagi syarikat-syarikat media sosial seperti Twitter dan Facebook Inc untuk melumpuhkan atau menutup ‘post’ yang berkaitan dengan kumpulan pengganas.

Dalam aduan yang difailkan pada Rabu lalu, kata Fields berpangkalan di San Francisco Twitter baru-baru ini memberi IS, juga dikenali sebagai ISIS, keupayaan yang ‘tidak terbatas’ untuk mengekalkan akaun Twitter rasmi.

“Tanpa Twitter, pertumbuhan letupan ISIS sejak beberapa tahun yang lalu ke dalam kumpulan pengganas yang paling ditakuti di dunia itu tidak akan dapat dicapai,” menurut aduan yang telah difailkan di Mahkamah Persekutuan di Oakland, California.

ARTIKEL YANG SAMA